NIJE KONSTRAKTA ALI NI MAMA KRISTINA NEMA KNJIŽICU: Porodilja bez osiguranja, poslodavac preminuo, ko je kriv?
Foto: Printscreen/RTS

šta sada?

NIJE KONSTRAKTA ALI NI MAMA KRISTINA NEMA KNJIŽICU: Porodilja bez osiguranja, poslodavac preminuo, ko je kriv?

Društvo -

Porodilja Kristina Kocev iz Niša više od godinu dana nema zdravstvenu knjižicu. Pored toga, kako kaže, zbog nebrige poslodavca, šest meseci nije primala platu, a porodiljski dodatak joj je umanjen.

Turistička agencija u kojoj radi Kristina Kocev je u likvidaciji. Vlasnik joj nije uplaćivao doprinose, pa nije primila šest plata tokom trudničkog bolovanja, a porodiljsko joj je smanjeno. Da joj zdravstvena knjižica nije važeća, saznala je tek posle porođaja.

"Saznala sam tako što sam se opekla i otišla u hitnu pomoć, nakon čega su oni mene uputili u Dom zdravlja kako bi primila vakcinu protiv tetanusa i meni nisu hteli da daju dok ne platim u zdravstvenoj ustanovi jer nemam osiguranje", kaže Kristina Kocev iz Niša.

Kristina Kocev, knjižica, zdravstvena knjižica
foto: Printscreen/RTS

Vlasnik agencije u međuvremenu je preminuo. Pravni naslednici ne odgovaraju na pozive, a APR vodi postupak prinudne likvidacije agencije.

"Ono što sam dobila ja kao odgovor iz APR je da mogu da sačekam još mesec dana, dok oni njih ne skinu sa APR-a, da odštampam tu potvrdu da su skinuti i da odnosem u biro i da se prijavim kako bi dobila zdravstvenu knjižicu", dodaje Koceva.

Kristina Kocev, knjižica, zdravstvena knjižica
foto: Printscreen/RTS

Kristina, koja ima jedanaestomesečnu bebu, kaže da ne može da se prijavi ni preko supruga, do likvidacije agencije.

"Ja stvarno ne mogu da verujem da sam se našla u ovoj situaciji i baš zato, da li ću uspeti nešto da postignem konkretno u mom slučaju ne znam, ali se iskreno nadam da će možda neka druga žena porodilja, trudnica, koja je u ovakvoj situaciji na vreme odreaguje", priča Kristina.

Do likvidacije agencije ostalo je još mesec dana, a do tada, kako kaže Kristina, citirajući pobednicu pesme Evrozije, mora biti zdrava.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track