OVAKO JE VOJSKA JUGOSLAVIJE RAZBILA TERORISTE OVK: Autentični snimci oslobađanja Mališeva! Nađena MASOVNA GROBNICA UBIJENIH SRBA!
Foto: Printscreen

Hrabri i časni

OVAKO JE VOJSKA JUGOSLAVIJE RAZBILA TERORISTE OVK: Autentični snimci oslobađanja Mališeva! Nađena MASOVNA GROBNICA UBIJENIH SRBA!

Društvo -

Napad terorističke OVK na Orahovac dogodio se 17. jula 1998. godine, a napad na sela Retimlje i Opterušu dan kasnije, i taj datum se obeležava kao Dan sećanja na ubijene srpske civile na području opštine Orahovac na Kosovu i Metohiji.

Tokom i nakon oružanog sukoba, koji se vodio od 17. do 25. jula 1998. godine, između vojnih i policijskih snaga Srbije, odnosno SR Jugoslavije, sa jedne strane i albanske paravojne formacije OVK, sa druge strane, počinjeni su zločini nad srpskim stanovništvom.

Uspešno sprovedena akcija dovela je do potpunog uništenja terorističkih snaga na tom prostoru, nakon čega su otkriveni OVK zatvori i masovne grobnice u kojima su sahranjeni prethodno oteti Srbi, Crnogorci, ali i lojalni Albanci. A u sklopu ove objave možete pogledati i autentičan snimak nastao prilikom oslobađanja mesta od terorista.

Posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Volujak kod Kline i u mestu Mališevo kod Orahovca. Samo u masovnoj grobnici Mališevo predstavnici UNMIK kancelarije za nestale i otete osobe i forenzičari pronašli su posmrtne ostatke 13 lica koja su nestala 1998. godine. Većina je imala ruke vezane na leđima, a obdukcija je utvrdila da je smrt svih bila nasilna.

Ekshumacija
Ekshumacijafoto: Beta/AP/Ilustracija

Šef Kancelarije UNMIK za nestale Hoze Pablo Baraibar rekao je 2005. godine, a preneo B92, da se prema do tada dostupnim informacijama pretpostavlja da se u grobnici nalaze tela kosovskih Srba koji su ubijeni 1998. godine:

- Odeca koja je pronađena ukazuje na to da je reč o muškarcima. Prema informacijama koje su trenutno dostupne, pretpostavlja se da se radi o kosovskim Srbima koji su ubijeni 1998. To su jedine informacije koje mogu biti objavljene, jer je u toku istraga - rekao je Hoze Pablo Baraibar, šef Kancelarije UNMIK za nestale, 2005. godine, a preneo B92.

Teroristi iz OVK
Teroristi iz OVKfoto: Profimedia

Lokaciju su te godine kod Mališeva obišli eksperti tada već SCG, odnosno Državne zajednice Srbije i Crne Gore, na čelu sa patologom Slavišom Dobričaninom kao i zamenikom tužioca za ratne zločine. Predsednik Komisije za nestala lica Saveta ministara SCG, Gvozden Gagić, potvrdio je tada za B92 da je UNMIK grobnicu pronašao i da su tela pronađena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja