23 OSOBE SE OTROVALE TRIHINELOM, ČOVEK KOJI JE PRAVIO KULEN KAŽE: Nisam hteo da otrujem ljude, podvalili su mi neispravno meso!
Foto: Youtube Printscreen

UŽAS

23 OSOBE SE OTROVALE TRIHINELOM, ČOVEK KOJI JE PRAVIO KULEN KAŽE: Nisam hteo da otrujem ljude, podvalili su mi neispravno meso!

Društvo -

S lovačkog doručka kod Velikog Gradišta 23 osobe otišle s tegobama, a među njima i vlasnik restorana, koji je pravio kulen od zaraženog divljeg vepra, i koji kaže da se i sam otrovao

U selu Požeženo kod Velikog Gradišta otrovale su se 23 osobe zaražene svinjskim mesom, tačnije kulenom napravljenim od mesa divljih svinja, a uzrok trovanja je trihinela.

Prvobitno su mediji objavili da je u pitanju bila lovačka slava upriličena za goste iz Rumunije i gastarbajtere iz Austrije i da je na njoj bilo 90 ljudi.

Međutim, nije u pitanju bio skup gastarbajtera, a posebno ne tako masovan, već su na okupljanju bili lovci, i to njih tridesetak, uglavnom iz tog sela i okoline.

Kurir je stupio u kontakt sa vlasnikom restorana "Alaske zore" Slobodanom Mijatovićem, zvanim Gazda Danko, koji je lično napravio i na lovački doručak doneo kulen kojim su se otrovali ljudi.

On nam je rekao da je nasamaren i da se i sam otrovao.

- Došla su neka tri momka, rekli su mi da su ubili dva vepra i doneli mi meso. Rekli su mi da je pregledano i da ne moram to ja da radim. Kupio sam i napravio kulen. Poverovao sam im na reč. Potom je pravljen lovački doručak u centru sela, u lovačkoj prostoriji. Tu smo se okupili mi lovci iz našeg mesta, ali su dolazili i iz drugih mesta, pa i Smedereva. Bilo nas je oko 25, 30 i svako ko je jeo taj kulen otrovao se. I ja sam se otrovao. Posle sam sve prijavio veterinarskoj inspekciji i javnom zdravlju iz Gradiške. Bila je jedna doktorka, uzela uzorke mesa, i pozitivno je na trihinelu. Sve ostalo sam bacio da se ovako nešto ne bi ponovilo - ispričao je on za Kurir.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić za Kurir je potvrdio da se ovaj incident dogodio.

Dragan Milić
Dragan Milić foto: Printscreen

- Bitno je naglasiti da nije bila u pitanju neka slava i da tamo nije bilo 90 ljudi. Sa simptomima trovanja, kako sam dobio informacije iz Doma zdravlja, javile su se 23 osobe. Trihinela još uvek nije zvanično potvrđena, ali svi simptomi ukazuju na to. Veterinarska inspekcija, epidemiolog, svi oni rade na ovom slučaju.

Inače, nakon doručka, kada su gosti počeli da se žale na stomačne tegobe, pozvana je Hitna pomoć, a pacijentima je pomoć ukazana u Domu zdravlja Veliko Gradište, ali direktorka ove ustanove nije želela da govori o ovom slučaju.

Znakovi trovanja trihinelom

1. faza

- gađenje

- povraćanje

- bolovi u stomaku

- dijareja

2. faza

- visoka temperatura

- bolovi u mišićima

- otežano gutanje

- otok očnih kapaka i lica

- osip

- krvarenje na konjunktivama

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track