MEDICINSKA SIMULTANKA PRVI PUT OVAKVA U SRBIJI: Evo šta je pacijentu starom 85 godina urađeno u istom zahvatu!
Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

još jedan podvig Na "Dedinju"

MEDICINSKA SIMULTANKA PRVI PUT OVAKVA U SRBIJI: Evo šta je pacijentu starom 85 godina urađeno u istom zahvatu!

Društvo -

Sa otvaranjem nove, “svemirski” opremljene zgrade ,,Dedinja 2”, sa hibridnom salom koju su toliko želeli, pred lekarima Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” otvorili su se novi izazovi.

Ne čekajući da se slegnu strasti i uzbuđenje nakon prvih podviga postignutih u novim prostorima u kojima su samo u jednom danu izveli 21 operaciju na otvorenom srcu, oborivši tako evropski rekord, a malo pre toga u jednom danu izveli 10 TAVI procedura zamene aortnog zalistka i zajedno sa lajpciškom klinikom podelili evropski tron, medicinski timovi Instituta su se odlučili i za jednu “medicinsku simultanku”. Prvi put u srpskoj medicini, juče je pacijentu starom 85 godina u istom zahvatu implantirana aortna valvula TAVI i endoskopski rešena aneurizma aortne valvule (EVAR). U timu koji je simultano izveo ove zahvate bili su dr Darko Boljević i dr Mihajlo Farkić koji su izveli TAVI proceduru, dr Dragan Sagić, dr Vladimir Kovačević i dr Vladimir Mihajlović su radili intervenciju EVAR . Anesteziju je vodila dr Marina Lukić. Članovi tima koji su preparisali femoralne arterije bili su dr Miodrag Ilić, dr Milena Genčić i dr Aleksandar Babić.

hibridna sala
foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

-Ovo je prva hibridna intervencija ove vrste urađena u Srbiji , kojom je pacijentu rešena teška aortna stenoza, a koji nije bio operabilan zbog veoma kalcifikovane, takozvane, porcelanske aorte, koja nije dopuštala primenu klasične hirurgije. U istom činu rešena je i aneurizma abdominalne aorte, koja je pretila rupturom, sa potencijalno nepovoljnim ishodom. Nastavljamo istim tempom, i sa fantastičnim TAVI rešenjima, i sa kombinovanim procedurama u novoj hibridnoj sali, koja nas svojim tehnološkim mogućnostima posebno inspiriše – rekao je dr Darko Boljević nakon završenog prvog simultanog zahvata ove vrste u Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track