00:31

GORI ARANĐELOVAČKI HOTEL: Staro zdanje koje je bilo simbol srpske državnosti

tragično

ARANĐELOVAČKI HOTEL KOJI GORI BIO JE SIMBOL SRPSKE DRŽAVNOSTI! Nekadašnji dvor dinastije Obrenović nestaje u plamenu! VIDEO

Društvo -

Hotel Staro zdanje koje upravo guta vatrena stihija ima dugu istoriju i simbol je ne samo grada Aranđelovca, već i Kneževine Srbije i srpske državnostiStaro zdanje predstavlja jedan od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma.

Sa 9.000 m² prostora, prvobitno je bilo zamišljeno kao Skupština Kneževine Srbije, međutim, premeštanjem tadašnje prestonice iz Kragujevca u Beograd, Staro zdanje postaje dvor – letnjikovac dinastije Obrenović.

00:18

Vatrena stihija guta aranđelovački hotel Staro zdanje

Najimpresivniji deo dvora je balska sala, poznata kao Kneževa sala. U sali se nalazi centralni luster, sastavljen od mnogo delića kristala i četiri manja lustera, koja ga okružuju. Veličanstvenost i elegancija Starog zdanja inspirisali su kneginju Nataliju da u Kneževoj Sali u Starom zdanju organizuje balove, zabave i prijeme. U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priređivani su balovi, o kojima se pričalo u celoj Srbiji.

požar, Aranđelovac
foto: screenshot Instagram/192_rs

U ovoj sali je mladi oficir Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu. Posle majskog prevrata 1903. godine Dvor Staro zdanje gubi na značaju.

Tek 1906. godine kada je izgrađena pruga uskog koloseka od Beograda do Aranđelovca, Staro zdanje postaje hotel, jer su vozovima iz Beograda svakodnevno pristizali gosti.

Posle neuspešne privatizacije, hotel je poslednjih 15 godina napušten i uništen. Hotel Staro zdanje se danas nalazi u vlasništvu Direkcije za imovinu Republike Srbije za čije upravljanje je zaduženo preduzeće A. D. Bukovička banja.

Dvor Staro zdanje je danas zatvoren za posetioce, jer je zbog ljudskog nemara pretvoren u ruinu i često je na meti lopova i vandala.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić planirao je da obnovi Dvor Staro zdanje. Boraveći u Aranđelovcu pred kraj 2002. godine, obreo se na terasi dvora i tom prilikom rekao tadašnjem ministru građevina Dragoslavu Šumarcu kako „želi da 2004. godine za proslavu 200-godišnjice srpske državnosti hotel bude spreman da primi delegacije“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track