DR TIODOROVIĆ ZA KURIR: Na jesen novi krug vakcinacije celog stanovništva protiv korone! EVO KAKVO ĆE NAJNOVIJE CEPIVO BITI
Dr Branislav Tiodorović, Foto: Marina Lopičić

Zavrtanje rukava

DR TIODOROVIĆ ZA KURIR: Na jesen novi krug vakcinacije celog stanovništva protiv korone! EVO KAKVO ĆE NAJNOVIJE CEPIVO BITI

Društvo -

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba kaže da će na jesen krenuti novi krug vakcinacije svih redom jer pandemija još nije gotova, a još nije ni izbliza da bude proglašen njen kraj.

- Očekujem da na jesen počne novi krug vakcinacije celog stanovništva, a pre svega onih sa imunodeficijencijom, starijih osoba i hroničnih bolesnika, najnovijim vakcinama, koje će verovatno biti i polivalentne, odnosno sadržati u sebi više sojeva korone koji tada budu dominirajući. Vodeće kompanije, koje proizvode vakcine protiv kovida, rade na tome da naprave vakcinu kakva je ona protiv gripa, da pokrije sojeve koji u tom momentu cirkulišu planetom - kaže za Kurir prof. Tiodorović.

On podseća da su sve sadašnje vakcine napravljene od izvornog, vuhanskog soja, koji odavno ne cirkuliše nigde na svetu.

0652566528, Slovenija, vakcinacija
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

- Zato se farmaceutske kuće utrkuju u tome da što pre naprave nove vakcine i budu spremne, a najkasnije do jeseni, kako bi bila bolja zaštita ljudi od koronavirusa - navodi prof. Tiodorović i dodaje da će Srbija među prvima, kao što je bio slučaj i sa najnovijim lekovima, nabaviti i te vakcine kada stignu.

U Srbiji je počela primena četvrte doze za sve koji su imunokompromitovani ili su stari ili imaju hronične bolesti usled čega vakcina ima manju zaštitnu moć.

- A ko želi može da primi i četvrtu i petu dozu vakcine ako mu je potrebna zarad ulaska u neke države koje ne priznaju rusku il kinesku vakcinu, koje su mnogi naši građani primili - navodi prof. Tiodorović.

Od polovine maja, očekuje prof. Tiodorović, situacija s koronom biće potpuno mirna i imaćemo i mirno leto.

Kurir.rs/J. S. S.

Bonus video:

02:36

DOKTOR TIODOROVIĆ U USIJANJU DANA: Ovo su simptomi novog soja korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track