SRPKINJA OBJAVILA DA JE U NEMAČKOJ DOBILA OGROMNU KAZNU ZBOG OVE STVARI: Nećete verovati šta je u pitanju!
kazna, Foto: Profimedia, Shutterstock

I OVO SE DEŠAVA

SRPKINJA OBJAVILA DA JE U NEMAČKOJ DOBILA OGROMNU KAZNU ZBOG OVE STVARI: Nećete verovati šta je u pitanju!

Društvo -

Srpkinja sa naših prostora koja živi u Nemačkoj objavila je na Tviteru nešto što je podelilo korisnike ove društvene mreže.

Naime, ona je u Nemačkoj morala da plati porez na psa i kaznu što ga nije prijavila na vreme, a ova objava pokrenula je raspravu među ljudima.

pas
foto: Profimedia

- Danas sam platila porez na psa (Nemačka) 30 evra i kaznu od 80 evra što ga nisam prijavila 3 dana po dolasku ...dobiješ pločicu o plaćenom porezu koju zakačiš na ogrlicu, pas mora biti na povodcu ..e tako pa izvolte - napisala je ona na Tviteru.

Tviteraši su krenuli da iznose svoja mišljenja koja su bila podeljena. Dok su jedni podržali ovakav sistem, drugi su pak osudili.

- Mislim bolje i to nego ovoliko lutalica na ulici. Nesavesni vlasnici misle da je to plišani meda kada shvate da imaju obaveze prema psu samo ga puste na ulicu ...bez kazne - naveo je jedan korisnik.

- Nemačka je to - piše u jednom komentaru.

- Da... Meni je to iskreno skroz kul... U Češkoj ima posebno i pločica od veterinara da je redovno vakcinisana.. Imaju posebni delovi parkova gde pas sme da se pušta sa povoca a gde ne sme - napisao je jedan kjorisnik.

- Porez na živo biće... Jako bolesno i neprirodno - navela je jedna osoba. - Porez na kućne ljubimce? Nemačka je definitivno jedno zakonski regulisano lopovsko preduzeće - glasi komentar jednog korisnika.

- Teško mi je da poverujem da neko ko navikne na uređeni sistem, se opet vrati na fabrička podešavanja kad dođe u Srbiju na odmor - napisala je jedna osoba.

I dok se tviteraši raspravljaju po ovom pitanju na internetu, zakon o porezu na pse u Nemačkoj je jasno definisan.

Gotovo u celoj Nemačkoj vlasnici pasa moraju da plaćaju godišnji porez na pse, koji iznosi od pet do 200 evra u zavisnosti gde žive i koja je kilaža psa u pitanju. Ukoliko živite u Berlinu, na primer, to je 120 evra za jednog psa godišnje, a 180 za svakog dodatnog psa.

Plaćeni porez se dokazuje metalnom pločicom, koja se dobija od grada za svaku godinu i nosi se na psećoj ogrlici. Vlasnici su u javnosti dužni da vode psa na povocu, a veći psi moraju da nose korpu. Nacionalna blagajna bogatija je za oko 380 miliona evra od poreza na pse u 2020. godini prema nedavno objavljenim podacima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track