ZORAN JE IMAO 3 GODINE KADA JE IGRAO NA KRILU OBORENOG "NEVIDLJIVOG" Njegova slika je obišla svet, simbol je SRPSKE BORBE I PRKOSA
Zoran Jovanović, Foto: Vladimir Šporčić

SLAVLJE U BUĐANOVCIMA

ZORAN JE IMAO 3 GODINE KADA JE IGRAO NA KRILU OBORENOG "NEVIDLJIVOG" Njegova slika je obišla svet, simbol je SRPSKE BORBE I PRKOSA

Društvo -

On je jedan od meštana Buđanovaca koji su sledećeg jutra slavili pobedu srpske vojske i igrali na krhotinama aviona

Slika trogodišnjeg Zorana Jovanovića iz Buđanovaca kako igra na krilu oborenog "nevidljivog" američkog aviona F-117A obišla je ceo svet, a on je postao jedan od simbola borbe, prkosa i hrabrosti srpskog naroda.

Jedan je od meštana Buđanovaca koji su sledećeg jutra slavili pobedu srpske vojske i igrali na krhotinama aviona.

Danas je on odrastao čovek, ima 27 godina i svoju decu, a za Kurir je ranije rekao da taj dan nikad neće zaboraviti.

- Neobično je što je moja slika obišla sve svetske medije. Čim se odviknem i to zaboravim, novinari me podsete! Danas živim u Rumi, i komšije i moje kolege, kao i svi znaju da sam ja dečak sa krila aviona. Iako me je taj događaj obeležio, nikad nisam osećao teret, već samo ponos i na sebe i na moj narod koji se hrabro suprotstavio nadmoćnijem neprijatelju - rekao je kroz smeh. Iako je tada imao samo tri godine, Zoran se i dalje seća detalja noći kada je pao "noćni jastreb".

- Bombardovanje je bilo katastrofa. Tata mi je mobilisan, a ja sam bio s majkom i dve sestre prvo u našoj kući, pa smo posle prešli u kuću kod komšija. Noć kada je pao F-117 bio sam kod njih s majkom i jednom sestrom, a druga sestra bila je kod drugarice. Komšije pričaju da sam, kada se to desilo, legao na krevet, zagrlio medu i zaspao - priseća se i nastavlja:

- Sutradan, kao i svi meštani, otišli smo da vidimo šta se desilo i tada je nastala ta čuvena slika mene na krilu aviona - kaže on.

Inače, za Kurir je otkrio da mu je lično pukovnik Zoltan Dani, koji je i oborio "nevidljivog", jednog dana doneo upakovan poklončić.

F117, Zoltan Dani, NATO, NATO Bombardovanje, Stelt, Budjanovci
foto: Slaviša Golubović

- Sve delove aviona je pokupila i odnela vojska. Međutim, kada je gospodin Zoltan jednom prilikom dolazio da me vidi, doneo mi je zapakovan delić srušenog F-177. U pitanju je bilo baš to krilo na kome sam stajao. Čuvam ga od tada i čuvaću ga zauvek! - rekao je.

Inače, on ima i pisanu potvrdu da je to deo "nevidljivog".

deo nevidljivog, pad F117A, Zoltan Dani, Zoran Jovanovic, Budjanovci, nocni soko, stelt
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track