DAN KADA SU SRBI IMALI DVA DOBITNIKA NOBELOVE NAGRADE! Kako je Dobrica Ćosić postao nobelovac na punih 60 minuta? VREME PREVARE!
Naslov koji je izazvao opštu pometnju, Foto: Printscreen

tada je nastao opšti haos

DAN KADA SU SRBI IMALI DVA DOBITNIKA NOBELOVE NAGRADE! Kako je Dobrica Ćosić postao nobelovac na punih 60 minuta? VREME PREVARE!

Društvo -

Da li ste znali da su Srbi imali dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost? Na jedan dan. Tačnije, jednog dana na jedan sat.

Tog 6. oktobra 2011. godine mediji su kao udarnu vest, sat vremena pre zvaničnog proglašenja, objavili da je prestižno prizanje pripalo Dobrici Ćosiću. Tako je autor romana "Daleko je sunce", "Koreni", "Vreme smrti" stao rame uz rame sa slavnim Ivom Andrićem. Na internetu je nastala prava pometnja, vest se širila društvenim mrežama...

Dobrica Ćosić
foto: Printscreen

Euforija je trajala nekih sat vremena. Taman toliko je proteklo dok zvanično nije objavljeno:

- Nobelova nagrada za književnost za 2011. godinu dodeljuje se švedskom pesniku Tomasu Transtromeru.

Kako se onda desilo da Ćosić bude na naslovnim stranama portala kao laureat?

U iščekivanju da se sazna ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost stranica www.nobelprizeliterature.org je objavila da je srpski pisac poneo tu titulu. I poverovalo se u tu informaciju. Ali problem je bio što je to bila lažna stranica, koja je dan ranije registrovana u Norveškoj, i koja se se u samom nazivu razlikuje od zvanične stranice www.nobelprize.org.

Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosićfoto: KURIR

Taj lažnjak je otvoren na ime Gjorda Halvoresna, a kako bi prevara uspela, čak je i na Vikipediji bilo dodato da je Ćosić nobelovac.

I tu nije bio kraj. Mediji su pre zvaničnog objavljivanja imena dobitnika bili obavešteni i putem mejl adrese, koja navodno pripada Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, da je Ćosić laureat. Međutim, SANU je potom demantovala da elektronska adresa pripada toj instituciji.

- Ovo je još jedan u nizu napada na značajne institucije u Srbiji u nameri da se društvene vrednosti u našoj zemlji izvrgnu ruglu. Ceo slučaj biće predat Ministarstvu unutrašnjih poslova i javnom tužilaštvu, Odeljenju za visoko-tehnološki kriminal - saopštila je tada SANU.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track