SRDAČAN SUSRET U PREDSEDNIŠTVU: Cenimo podršku Angole teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

andrićev venac

SRDAČAN SUSRET U PREDSEDNIŠTVU: Cenimo podršku Angole teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Razgovarali smo o jačanju bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, odbrane i poljoprivrede, poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Republike Angole Teteom Antonijom i ministrom nacionalne odbrane i veterana otadžbine te zemlje Žoaom Ernestom duš Santošom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrima spoljnih poslova i odbrane Angole o jačanju saradnje, posebno u oblasti ekonomije, odbrane i poljoprivrede.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Angole Teteom Antonijom i ministrom nacionalne odbrane i veterana otadžbine Žoaom Ernestom duš Santošom, Vučić je rekao da Beograd izuzetno ceni podršku njihove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Vučić je kazao da je Srbija "u potpunosti posvećena" pronalaženju dugoročnog, trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova, uz puno poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava, navodi se.

Naveo je da postoji mnogo potencijala za unapređenje saradnje na planu odbrane i bezbednosti i dodao da Angola predstavlja strateškog partnera Srbije, kao i značajno i perspektivno tržište za njenu odbrambenu industriju, piše u saopštenju.

Ministar Tete Antonio je rekao da je pozicija Angole po pitanju suvereniteta Srbije principijelna i da se neće promeniti, navodi se.

On je, kako se dodaje, izrazio zadovoljstvo napretkom Srbije i ukazao na dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje, navodeći da su prve diplomate Angole, posle sticanja nezavisnosti te zemlje, školovane u Srbiji.

Najavio je da će biti potpisan dokument o ukidanju viza između Srbije i Angole za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i više bilateralnih dokumenata, među kojima su Memorandum o razumevanju između privrednih komora i Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija.

Zvaničnici su razgovarali i o jačanju privredne saradnje dveju zemalja. Vučić je rekao da postoji značajno interesovanje srpskih firmi za povratak na angolsko tržište, dok je Antonio pozvao investitore iz Srbije da ulažu u prehrambenu industriju, posebno proizvodnju i preradu kafe, kako bi Angola ponovo bila četvrti proizvođač u svetu.

Antonio je uručio Vučiću pismo predsednika Angole Žoaoa Manuela Gonsalveša Lourensa, koji je zahvalio na Ordenu Republike Srbije i najavio posetu Beogradu posle izbora u Angoli, u avgustu ove godine, dodaje se.

Kurir.rs/Instagram/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track