UBICE ZA VOLANOM OPET TRAŽE DOZVOLU, I TO NJIH 45 GODIŠNJE! Bez vozačke ostane i po 1.500 ljudi! Uskoro TRAJNO ODUZIMANJE! (FOTO)
Foto: Printscreen/TikTok

KAŽNAVANJE

UBICE ZA VOLANOM OPET TRAŽE DOZVOLU, I TO NJIH 45 GODIŠNJE! Bez vozačke ostane i po 1.500 ljudi! Uskoro TRAJNO ODUZIMANJE! (FOTO)

Društvo -

Ponovo dozvolu godišnje traži u proseku 45 vozača koji su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je neko stradao, kaže za Kurir Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja

U Srbiji bez dozvole godišnje ostane 1.500 bahatih vozača, zbog čega moraju da pohađaju seminar i polože test, a celokupan proces od oduzimanja dozvole, pa do vraćanja traje prosečno godinu i po dana.

Ono što je frapantno jeste to što ponovo dozvolu godišnje traži u proseku 45 vozača koji su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je neko stradao!

O predlozima o promeni Zakona o bezbednosti saobraćaja razgovarali smo sa Duškom Pešićem, direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja:

Duško Pešić
foto: Privatna Arhiva

- Retki su oni koji se ne prijave na seminar. Većina želi ponovo dozvolu, pa se prijavljuje na seminar, koji traje 14 dana, ima 40 časova, gde je svaki čas obavezan i na njega se ne sme kasniti do polaganja. Potom se polaže ispit, a prolaznost je 75 odsto.

U Srbiji postoji privremeno oduzimanje dozvole, kao i oduzimanje vozila za nelegalni taksi prevoz, prema odredbama Zakona o prevozu putnika, pa će jedan od predloga Agencije za bezbednost saobraćaja biti da se uvede i trajno oduzimanje dozvole i vozila zbog grubog kršenja pravila saobraćaja.

- Trajno oduzimanje vozačkih dozvola bila bi novina u našem Zakonu o bezbednosti u saobraćaju. Postoji mišljenje da je pravo na upravljanje motornim vozilima takozvano stečeno pravo i da država nema mogućnost da pojedincu oduzima to pravo. Međutim, isto bismo mogli da kažemo i za pravo na držanje ili nošenje vatrenog oružja, a poznato je da u našem pravnom sistemu postoji institut trajnog oduzimanja dozvole za posedovanje oružja. Tu bi trebalo da se usaglasimo sa ustavnim načelima prava naših građana, jer je vozačka dozvola nešto što je stečeno pravo, tako da treba da vidimo kako pravno taj deo da prevaziđemo - kaže Pešić i dodaje da dosta evropskih zemalja, kao i Amerika, ima taj vid sankcija.

Oni koji sada divljaju za volanom prvi put gube privremeno dozvolu kada sakupe 18 kaznenih poena, a drugi put kad sakupe 15 poena.

Vozačka Dozvola
foto: Kurir

- Predlog Agencije će biti i da onaj ko je dva puta ostao bez dozvole treći put mora da ide na poseban pregled da se utvrdi da li je on zdravstveno sposoban da upravlja vozilom - kaže Pešić.

Kada se uzme u obzir broj onih koji za volan sedaju pijani, drogirani i voze nasilnički, postavlja se pitanje kazne zatvora za takve.

- Novim zakonom hoćemo da definišemo i najteže prekršaje, i to tako da kazna zatvora bude obavezna, a ne opciona, i da ne postoji mogućnost zamene za rad u javnom interesu. Već sada imamo za određene prekršaje zatvorsku kaznu, ali je bila opciona, ili zatvorska kazna ili rad u javnom interesu od 240 ili 360 časova. Najbolje bi bilo da onaj ko bude osuđen za nasilničku vožnju ide pravo u zatvor - zaključio je on.

I oni ostaju bez dozvole

Doktori nauka divljaju za volanom!

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, za Kurir kaže da bahati vozači nisu uvek istog profila ličnosti, a među njima ima čak i doktora nauka.

- Od 2013. godine naši podaci pokazali su da smo imali 10 doktora nauka kojima su oduzete dozvole zbog nasilničke vožnje! Strašno je što oni treba da budu uzor i primer nekome. Inače, polovina vozača ima završenu srednju školu, 18 odsto njih je sa osnovnom, a ostali imaju višu školu ili fakultet - rekao je Pešić.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track