ČOLA MLAD, LEP KO SLIKA U UNIFORMI JNA, PEVA A LOKICE PLEŠU! Do njega Tito i pudlica! Ovako je dočekana Nova 1979! (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

ovo se retko viđa

ČOLA MLAD, LEP KO SLIKA U UNIFORMI JNA, PEVA A LOKICE PLEŠU! Do njega Tito i pudlica! Ovako je dočekana Nova 1979! (FOTO, VIDEO)

Društvo -

BEOGRAD/BRIONI, VANGA - Jedna od najpoznatijih Titovih rezidencija nalazila se u nacionalnom parku Brioni, na jadranskom ostrvu Vanga u Hrvatskoj.

Upravo tu je bivši maršal SFR Jugoslavije proveo doček 1979. godine, sudeći po fotografiji koja je isplivala nakon dosta vremena i obradovala pratioce lika i dela Tita.

Tito sa Elenor Ruzvelt na Brionima, Tito sa Fidelom Kastrom na Brionima, Tito sa Sofijom Loren i engleskom kraljicom Elizabetom Drugom - ovakvi naslovi su punili stranice novina tokom Titove vladavine.

Na fotografiji, Tito i pet "Lokica", ali i pop megazvezda Zdravko Čolić u vreme kad je harao binama i koncertnim halama bivše Juge. Na slici je u uniformi JNA kad je svako zdrav i prav, bez obzira na slavu, popularnost i poreklo služio armiju, kako se to tada u narodu govorilo, objavio je Mondo.ba

Zdravko Čolić je tokom svoje karijere otpevao mnogo hitova, a među njima se našao i onaj čuveni "Druže Tito, mi ti se kunemo".

Pesma je komponovao Đorđe Novković, otac pevača Borisa Novkovića, tekst je napisala Mira Alečković prvi se put pojavila 1977. godine i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je hit i prodata je u više od 300.000 primeraka.

"To da vojnik peva Titu na Brionima nije baš bila česta pojava. Posle mesec i po dana u vojsci zove me ekipa iz Doma armije da nastupim pred Titom. Nastupili smo nakon njegovog novogodišnjeg govora - devojke u trikoima, Lokice, i ja u uniformi i kratko podšišan.

Tito nam je svima čestitao Novu godinu. Pevačica Sandra Kulier iz Banjaluke ga je poljubila i namerno ostavila karmin na njegovom obrazu, a onda ga obrisala. A Tito joj kaže: 'Navikao sam ja.' A meni je dobacio: 'Dobro je tebi, vojniče, vojska na zaduženjima, a ti sa devojkama u trikoima i peva se.' Ali to je bilo njegovo zezanje. Sve to je bilo krajnje pozitivno", rekao je svojevremeno Zdravko Čolić u ispovesti za Nedeljnik.

Sandra Kulier je pevačica rođena u Banjaluci, gde je krajem 1960-ih napravila svoje muzičke početke, da bi se uskoro preselila u Zagreb i tu nastavila. Svojih pet minuta slave (pored gore pomenute epizode sa Titom) dočekala je izbijanjem rata 1990-ih godina, kada postaje jedna od zvezda tv emisije "Gardijada", u kojoj je izvodila hrvatske patriotske hitove.

Doček Nove 1979. godine
Doček Nove 1979. godinefoto: Youtube Printscreen

Nakon završetka rata Sandra vrlo brzo pada u zaborav, a poslednje godine svog života (preminula je 2018.) preživljavala je tako što je čistila stepeništa po zagrebačkim soliterima.

Poslednja Titova Nova godina, doček 1980.

Kurir.rs/Mondo.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track