AMBASADA RUSIJE U SRBIJI ODGOVARA BRITANSKOJ AMBASADORKI: Laži neće promeniti bratska osećanja naroda Rusije i Srbije
Foto: Beta/Dragan Gojić, Marina Lopičić

komentar nakon autorskog teksta u kuriru

AMBASADA RUSIJE U SRBIJI ODGOVARA BRITANSKOJ AMBASADORKI: Laži neće promeniti bratska osećanja naroda Rusije i Srbije

Politika -

Upoznali smo se s autorskim tekstom britanske ambasadorke u Beogradu Šan Makleod "Mit o rusofobiji", koji je objavljen u listu Kurir 26. marta ove godine. Glavna stvar nije čak ni masa neutemeljenih optužbi na račun Rusije, koje stalno iznose zapadni političari, diplomate i pristrasni "stručnjaci", ponavljajući ih bukvalno od reči do reči da bi snažnije uticali na javnost. Najneprijatnije je to da Šan Makleod pokušava da se predstavi, ni više ni manje, "rusofilom". Ako je narativ, koji autor agresivno promoviše, smatrati najboljim odnosom prema Rusiji i njenom narodu danas na Zapadu, onda su, verujemo, naše najtužnije pretpostavke o dubokom antiruskom naboju vladajućih elita u Londonu i nizu drugih evropskih prestonica, nažalost, potvrđene.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenkofoto: Kurir televizija

Ova iracionalna mržnja u duhu "mode" da "se negira" sve rusko, koja je uvedena na inicijativu Amerikanaca i njihovih vazala u Evropi, sada se ispoljava skoro u svemu. Ruska kultura i nauka se zabranjuju. Sportisti se isključuju s takmičenja, dok se studenti, pa čak i školarci, izbacuju s nastave.

Predložili bismo gospođi Makleod, kao i svim čitaocima Kurira, da na internetu pronađu snimke nedavnih razgovora ruskih prankera, poznatih kao Vovan i Leksus, s britanskim ministrima odbrane Benom Volasom i unutrašnjih poslova Priti Patel. Tamo ima toliko zanimljivih "otkrovenja" da je organizovan pravi "lov" na ove materijale u bezuspešnim pokušajima da se blokiraju. Da li će London moći da razumljivo objasni cinične refleksije svojih visokih zvaničnika o podršci vojnom nuklearnom programu Kijeva i vansudskom otuđivanju imovine Rusa u Velikoj Britaniji? Ili činjenicu da oni naš narod karakterišu kao "varvare"?

Simptomatične su i reči britanskog premijera Borisa Džonsona o spremnosti zapadnih zemalja nakon završetka ruske specijalne operacije da ponovo naoružaju i obuče ukrajinsku vojsku bez pružanja Kijevu članstva u NATO. Ovde je prisutna ne samo očajna rusofobija već i potrošački odnos prema Ukrajini, koja se uz aktivno učešće Londona pretvara u alat za ostvarivanje konfrontacionih geopolitičkih interesa Zapada. Između ostalog, i zbog toga će Rusija obezbediti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine u skladu s postavljenim zadacima.

Britanska ambasadorka Šan Makleod
Britanska ambasadorka Šan Makleodfoto: Marina Lopičić

Laži koje plasira "rusofil" Šan Makleod neće promeniti ni realnost "na terenu", niti bratska osećanja i međusobno razumevanje naroda Rusije i Srbije, koje ona nastoji da posvađa.

Uvereni smo da će istina sigurno prevladati, a ljudi u Velikoj Britaniji će početi da postavljaju svojoj vladi sve više opravdanih i krajnje neprijatnih pitanja o nepoštenom i nedžentlmenskom stavu koji London, avaj, sada zauzima prema događajima u Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track