OVO JE NOVINA U KUPOVINI POLOVNJAKA: Ako nabavljate automobil od drugog fizičkog lica PRATITE 4 JEDNOSTAVNA KORAKA
Foto: Shutterstock

poreska uprava

OVO JE NOVINA U KUPOVINI POLOVNJAKA: Ako nabavljate automobil od drugog fizičkog lica PRATITE 4 JEDNOSTAVNA KORAKA

Društvo -

Poreska uprava saopštila je da od danas građani mogu preko portala „Plati“ sami da obračunaju i elektronski plate porez na prenos apsolutnih prava pri kupovini polovnih motornih vozila i motocikala.

Na internet stranici Uprave navodi se da je ukoliko se vozilo kupuje od drugog fizičkog lica procedura svedena u četiri jednostavna koraka.

Posle unosa ličnih i podataka iz saobraćajne dozvole kupac dobija iznos poreza.

Uplatu može odmah izvršiti na portalu putem kartice, ili posle generisanja uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem kju-ar koda. Takođe uplatnicu je moguće odštampati pa obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke.

polovni automobili, automobili
foto: Shutterstock

Nova usluga omogućena je izmenama Zakona o porezima na imovinu kojima je ukinut dolazak kupca u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza.

Za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što su JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole.

Građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal „Plati“, popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.

Poreska uprava će i dalje porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track