RUDARSKI HLEB SA SEDAM KORA: Samo hrabri smeju u jamu po 400 metara ispod zemlje! U pozdrav SREĆNO stala je njihova najveća želja!
Foto: Dado Đilas

težak život

RUDARSKI HLEB SA SEDAM KORA: Samo hrabri smeju u jamu po 400 metara ispod zemlje! U pozdrav SREĆNO stala je njihova najveća želja!

Društvo -

U Srbiji ima oko 30.000 rudara i najveća im je želja, kako kažu, da svaki put iz jama izađu živi, zdravi i nepovređeni, jer nimalo lako nije zaradivati "hleb sa sedam kora 400 metara ispod zemlje".

Ovako su prisali mediji prošlog 6. avgusta, kada je obeležen Dan rudara. Velika današnja tragedija u rudniku "Soko" kod Sokobanje podsetila nas je na to zašto je njihov posao najteži na svetu i zašto njihove porodice jedu "hleb sa sedam kora".

0314247220, rudnik, rudari
foto: Profimedia

To je hleb teškom mukom stečen, natopljen znojem i krvlju. Marko Božić iz jama "Tadenje" i "Pobrđe" rekao je na već pomenuti Dan rudara da samo hrabri ljudi mogu da rade u rudniku, da svi imaju strah.

Tragedija u rudniku Soko
Tragedija u rudniku Sokofoto: Kurir/M.S.

- Sam ulazak u jamu je težak, ali sve se to vremenom prevaziđe. Nadam se da ću ovde steći penziju, i moja deca da ovde rade, ova frima treba da radi da bi ceo kraj opstao - rekao je Božić.

Rudarski pozdrav "Srećno" zamenjuje "dobar dan", "dobro jutro", "dobro veče" ili bilo koji drugi, jer nijedan osim "srećno" u sebi ne sadrži svu opasnost koja ih vreba kada ulaze u tminu na putu ka središtu zemlje i najveću želju da izađu živi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track