POLOVINA LIKOVA U DIZNIJEVIM CRTAĆIMA BIĆE LGBTQ: Evo šta još menjaju i zbog čega! Već se javljaju oni koji se PROTIVE (VIDEO)
Foto: Profimedia

Crtani filmovi će izgledati mnogo drugačije

POLOVINA LIKOVA U DIZNIJEVIM CRTAĆIMA BIĆE LGBTQ: Evo šta još menjaju i zbog čega! Već se javljaju oni koji se PROTIVE (VIDEO)

Društvo -

Više nećemo gledati filmove iz Diznijeve produkcije onakve kakve smo navikli. Već je najavljivano će, recimo, Mini Maus svoju crvenu haljinicu zameniti plavim odelom, nekoliko crtaća je obrisano jer šalju rasističke poruke.

Tako se na početku Diznijevih crtaća "Dambo", "Petar Pan" i "Knjiga o džungli", prikazuje se upozorenje o stereotipima koji ovi filmovi prikazuju: "Ovaj program sadrži negativne opise i ljudi i kultura", "Ovi stereotipi su bili pogrešni tada, a i sada su".

Crtanim filmovi kompanije Dizni

Za ove crtaće se ističe da propagiraju rasizam i stereotipe

Dizni crtani
foto: Printscreen

Maza i Lunja (1955) Dve sijamske mačke, Si i Em predstavljene su sa antiazijskim stereotipima. Postoji i scena u kafileriji gde žive psi koji stereotipno portretišu likove iz različitih zemalja- poput čivave Pedra iz Meksika i ruskog hrta Borisa.

Dizni crtani
foto: Printscreen

Mačke iz visokog društva (1970) Sijamska mačka koja se zove Šan Gon, kojoj glas daje belac, nacrtana je kao karikatura azijata i svira klavir sa drvenim štapićima za jelo.

Dizni crtani
foto: Printscreen

Dambo (1941) Grupa vrana koja pomaže Dambu da nauči da leti stereotip su glasova crnaca. Glavnoj vrani koja se zove Džim Krou glas daje beli glumac Klif Edvards.

Dizni crtani
foto: Printscreen

Knjiga o džungli (1968) Lik kralja Luija, majmuna koji nije vešt na jeziku, peva džez i lenj je. Prikaz ovog lika je kritikovan, jer je prikazan kao rasistička karikatura Afroamerikanaca.

Dizni crtani
foto: Printscreen

Petar Pan (1953) U filmu se o starosedelačkom stanovništvu govori kao o "crvenokošcima". Pesma koja se prvobitno zvala "Šta čini crvenog čoveka crvenim" takođe je proglašena rasističkom, pa je kasnije preimenovana u "Šta hrabrog čoveka čini hrabrim".

Dizni crtani
foto: Printscreen

Pesma sa juga (1946) Jedan od Diznijevih najkontroverznijih crtanih fimova, nikada nije objavljen na DVD u Americi. Prikazuje radnike na plantažama ujaka Remusa, odnosno oslikava rasistički mit da su svi robovi bili srećni na poljima pamuka.

Kompanija je navela da crtani film "Mačke iz visokog društva" prikazuje mačku kao azijata koji svira klavir štapićima, a u "Petru Panu" Indijance nazivaju "crvenokošcima". Neki crtani filmovi, poput "Pesme o jugu", uopšte nisu dostupni za emitovanje na kanalu Dizni Plus zbog rasizma.

Javnost je zatalasao Kristofer Ferguson Rufo, američki konzervativni aktivista, viši saradnik na Menhetn institutu i saradnik časopisa "City Journal", koji je objavio na svom tviter profilu da je Diznijeva izvršna direktorka Kari Burk rekla da "kao majka jednog transrodnog deteta i jednog panseksualnog deteta", podržava "mnogo, mnogo, mnogo LGBTQIA likova u našim pričama" i želi da najmanje 50 odsto likova budu pripadnici LGBTQIA i etničkih manjina.

Dečji filmovi koji stižu iz kompanije Volta Diznija biće tako mnogo drugačiji, u njima će više od polovine likova promovisati seksualnu orijentaciju, odnosno etničku pripadnost koja je ranije, kako se već isticalo, prikazivana stereotipno.

Kuris.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track