DRUGA PROBA DRŽAVNE MATURE: Treme nije bilo, ali ni posebnog spremanja, test iz srpskog završili pre roka, sutra matematika
Foto: Dragana Udovičić

Srednjoškolci

DRUGA PROBA DRŽAVNE MATURE: Treme nije bilo, ali ni posebnog spremanja, test iz srpskog završili pre roka, sutra matematika

Društvo -

Drugi deo probne mature održan je danas u svim četvorogodišnjim školama polaganjem Srpskog jezika.

Prema prvim utiscima đaci ovom testiranju pristupili ozbiljno ali bez treme. Iako nije bilo posebnog spremanja, nadležni kažu da su učenici već obnovili gradivo imajući u vidu da se spremaju za polaganje prijemnog ispita za upis na fakultet. Nema sumnje da je mogućnost upisa ocena u dnevnik takođe bila dobra motivacija za učenike da se na probnom testiranju za veliku maturu zaista potrude.

Beograđani test uradili i pre vremena

Iako je testiranje iz Srpskog jezika predviđeno da se radi od 12 do 15 časova, učenici Sedme beogradske gimnazije su zadatke uradili sat vremena ranije.

- Đaci su započeli i završili testiranje do 14 časova, iako su imali mogućnost da ga rade do 15 sati. Ja sam razgovarao sa nekim učenicima koji su rano završili, a među njima ima onih koji su izuzetno dobri učenici, kažu da su uradili sva pitanja. U zavisnosti od opšteg uspeha, motivacija im je različita ali među njima ima dosta dece koja se ozbiljno pripremaju za ispite na fakultetima, pa im je ovo prilika da se pretestiraju - kaže za "Blic" direktor Sedme beogradse gimnazije Miroslav Markićević.

Slična situacija je i u zemunskoj gimnaziji gde su učenici prema rečima direktora završili za manje od dva sata. Prema njegovim rečima predavači su nastojali u prednhodnom periodu da motivišu učenike da urade što bolje ovaj test iako oni neće imati Veliku državnu maturu, pa kako kaže rezultati će pokazati koliko se u tome uspelo.

- Naši učenici završili su testiranje malo pre 14 časova. Njihovi prvi utisci su da je bilo lako ali da je bilo mnogo teksta za čitanje. Mi jesmo radili na tome da ih motivišemo da odrade što bolje i zbog sebe i zbog narednih generacija, tako da videćemo kada budu rezultati kako su uradili - kaže za "Blic" direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

U Novom Sadu đaci veoma motivisani

U Novom Sadu su đaci iskazali veliko interesovanje za probno polaganje velike državne mature, pa je tako odziv u Srednjoj mašinskoj školi 100 odsto, potvrdio nam je direktor te škole i predsednik Aktiva srednjih škola Vladimir Gavranić.

- Ovo je prvi put da se organizuje prava simulacija državne mature, jer je sve isto kao na pravom polaganju. Đaci su visoko motivisani jer će biti nagrađeni dobrim ocenama ako uspešno urade testove, a ukoliko to ne bude slučaj, uvideće koje oblasti manje znaju i moći će da isprave eventualne nedostatke u znanju – rekao nam je Gavranić.

On je dodao da ovi probni testovi služe da pokažu sve prednosti i nedostatke sistema, te da će se dobiti jasan uvid u dostignuća dece i profesora.

- Đaci su nas pitali koja je razlika između nekadašnje mature koja se polagala i ove koja se planira za dve godine. Činjenica je da će simulacija koja se održava ove godine i u planu je iduće pomoći da uvedemo jedan red u standarde i kvalifikacije – dodao je direktor Mašinske škole.

Pojedini fakulteti će imati mogućnost da uvedu dodatne testove, pa će tako Medicinski fakultet za izborni predmet pri upisu moći da traži položenu biologiju, a čak postoji ideja i da Fakultet tehničkih nauka traži za upis neku vrstu testa sklonosti, koji ne bi imao velikog uticaja na bodove, ali bi mogao da istakne one najbolje.

Užički maturanti bez treme

Užički maturanti bez ikakve treme otišli su na današnje probno polaganje državne mature iz srpskog jezika. Jer, rekli su, u vreme kada su zauzeti pripremama za prijemne ispite ne žele da se opterećuju nečim sekundarnim.

Za probu državne mature, iskreni su, nisu se pripremali.

- Generalno, đaci nisu toliko motivisiani. Sada smo smo zauzeti oko spremanja prijemnih ispita na fakulteta, tako da ćemo probu uraditi bez ikakvog pritiska jer jer državna matura “ne kači” našu generaciju. Iako profesori uz saglasnost učenika mogu upisati ocenu u dnevnik ocenu sa probe državne mature, ogromna većina za to nije zainteresovana, naročito đaci koji iz tih predmeta imaju sve petice. Pa i ostali jer su svesni koliko znaju, odnosno da im je znanje u ragnu ocene koju imaju – rekla nam je Đurđija Lojanica, maturantkinja Užičke gimnazije.

Sutra test iz matematike

Podsetimo da sutra od 12 do 15 časova ušenici četvorogodišnjih škola rade test iz matematike, dok će u četvrtak takođe u isto vreme raditi test izbornog predmeta.

Ovo testiranje neće imati nikakav uticaj na do sadašnji uspeh učenika, ali postoji mogućnost ukoliko urade dobro, i budu zadovoljnim svojim rezultatom da traže da im se ocena upiše u dnevnik.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track