PRETERANO! Srednjoškolcima ekskurzija sa dva noćenja 21.000 dinara, RODITELJI BESNI! Evo šta kažu organizatori
Ekskurzija / Ilustracija, Foto: Kurir

BEZ PREMCA!

PRETERANO! Srednjoškolcima ekskurzija sa dva noćenja 21.000 dinara, RODITELJI BESNI! Evo šta kažu organizatori

Društvo -

Svuda se naplaćuje 30 evra za smeštaj, a popusta nema, a upitno je da li agencije računaju grupne ulaznice ili pojedinačne, kaže Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj

Nakon što je sredinom marta Ministarstvo prosvete dalo preporuke da mogu da se organizuju rekreativne nastave, ekskurzije i druga putovanja učenika, školama su stigle ponude agencija koje su mnogi roditelji ocenili kao bezobrazluk!

Za dva noćenja moraju da izdvoje čak i 21.000 dinara! Radost đaka što će napokon moći da organizovano putuju pokvarilo je to što organizatori putovanja besramno udaraju po ušima njihove roditelje.

Svoj revolt mnogi su izneli na društvenim mrežama - "Dva noćenja, iz Beograda do Niša, uz usputne obilaske - 11.800 dinara", "Ekskurzija sa dva noćenja do Zlatibora uz obilaske je 17.000 dinara", "Jedno noćenje, Bajina Bašta, 10.000 i obilasci manastira"... Nizale su se objave ljutitih roditelja. Kako smo saznali, agencija je učenicima jedne beogradske gimnazije dala ponudu za ekskurziju od dva noćenja u Kladovu za 19.000 dinara, a đaci jedne druge beogradske gimnazije svojim roditeljima su preneli da je ponuda da dve noći na Tari uz usputne izlete provedu za 21.000 dinara, ili da posete Trebinje i Mostar za istu sumu.

Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj kaže da su roditelji visokim cenama ekskurzija dovedeni u pat-poziciju.

Dragana Soćanin
Dragana Soćanin foto: Zorana Jevtić

- Najmanji trošak u svemu su dnevnice za nastavnike i roditelji se za to uglavnom ne bune, jer su svesni da neko treba da im motri na decu. Inače, dnevnica za nastavnike je 1.000 dinara i oni ne dobijaju bruto iznos, već neto, odbija im se od te jedne dnevnice 40 odsto. Svuda se naplaćuje 30 evra za smeštaj, popusta nema, a upitno je da li agencije računaju grupne ulaznice ili pojedinačne. Problem je što su kod nas agencije podigle proviziju, kao i hoteli koji smeštaju decu još od 2020. godine, od kada je većina nas letovala u Srbiji, kada su cene i skočile.

Soćanin dodaje da svako uzme svoje parče kolača, a da škole dobijaju na tenderima ponude od tri agencije i uvek izaberu najjeftiniju, ali je i ona - skupa! - Problem je što direktori škola ne reaguju na njih. Roditelji pristaju da izdvoje velike sume novca za decu, koja mahom nigde nisu išla dve godine. Na đake viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce tokom ove dve godine vršen je veliki pritisak. Zato smo mi kao roditelji spremni i da platimo nerealnu cenu putovanja koja njima znače, jer je to jedino vreme kada mogu da se druže onako kako dugo nisu mogli.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, kaže da agencije tu malo zarade.

Aleksandar Seničić
foto: Kurir TV, Shutterstock

- Problem ekskurzija je pravilnik Ministarstva prosvete koji nalaže da je obavezan vodič od strane agencije, koji mora da ima noćenje, da moramo imati lekara kad se vode deca, u određenim mestima i lokalitetima i lokalnog vodiča, i na sve dodatni trošak je porez na dnevnice profesora, koje su 2.000 dinara, a porez 90 odsto od te sume. Ekskurzije jesu poskupele između 10 i 20 odsto, ali ne više. Agencije malo zarađuju, manje od 10 odsto, i ako do toga dođu, super su prošli, inače kalkulišu između pet i osam odsto - rekao je on, zaključivši da velike iznose ekskurzija dodatno opterećuju upravo porezi, doprinosi i odrednice koje se moraju poštovati.

Tatjana Macura

Naplaćuju deci kao da idu u sopstvenoj režiji

Među onima koji su na mrežama reagovali na visoke cene ekskurzija je i Tatjana Macura, zastupnik udruženja Mame su zakon. Ona je napisala da ekskurzija njene ćerke sa dva noćenja na Kopaoniku košta 15.850 dinara.

- Još veći šok bio mi je kad smo za mlađu ćerku dobili ponudu za ekskurziju u Vrnjačkoj Banji, na bazi jednog noćenja, po ceni od 9.790 dinara - kaže Macura za Kurir:

- Razumem da je porasla cena goriva i aranžmana, ali ništa drugo nije spektakularno poskupelo. Ponuda kao grupna bi trebalo da bude jeftinija, a ne ista kao da idu u sopstvenoj režiji ili slično.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track