ŽENE GA KORISTE ZA PEGLANJE BORA, A NAJJAČE JE BIOLOŠKO ORUŽJE! Jedan čep može da ubije ceo Beograd, a 4 kg sve ljude na planeti!
Foto: Zorana Jevtić

Zanimljiva izložba u srcu grada

ŽENE GA KORISTE ZA PEGLANJE BORA, A NAJJAČE JE BIOLOŠKO ORUŽJE! Jedan čep može da ubije ceo Beograd, a 4 kg sve ljude na planeti!

Društvo -

Paradoksalno, ali silne žene, pa i muškarci koji peglaju bore i lice verovatno pojma nemaju da u sebe unose najjače biološko oružje na celom svetu - botoks, čija četiri kilograma mogu da ubiju sve ljude na planeti. Pravi ga bakterija klostridijum botulinum, a jedan čep bio bi dovoljan da pomori ceo Beograd, saznali smo na impresivnoj izložbi "Tanka linija između leka i otrova" u Muzeju nauke i tehnike u prestonici.

Kroz više nego zanimljivu postavku provodi nas Ivan Stanić, viši kustos i jedan od autora izložbe, koji nam pokazuje sliku botoksa.

Naprava za dobijanje radijumske vode koja 'leči'
Naprava za dobijanje radijumske vode koja "leči"foto: Zorana Jevtić

- Samo smo fotografiju doneli, jer nam sa VMA nisu dali i otrov, policija bi nas zatvorila. To je toliko otrovno, da jedan čep može da ubije ceo Beograd, a četiri kilograma botoksa sve ljude na planeti. To najjače biološko oružje pravi bakterija klostridijum botulinum (Clostridium botulinum), a u minimalnim količinama botoks je u medicini počeo da se koristi za rešavanje nekih problema sa očnim nervima i u druge svrhe, pa tek onda za estetiku. Kada radite estetski zahvat botoksom, u suštini u organizam ubrizgavate otrov te bakterije, koji je toliko jak da umrtvljuje mišiće na licu i zateže ga, a ta osoba nema nikakvu mimiku jer mišići ne rade - objašnjava nam Stanić šta je botoks, čiji kristal veličine zrna peska može da ubije 9.600 ljudi.

Muzej nauke i tehnike
foto: Zorana Jevtić

BABA ANUJKA UBILA 50 LJUDI

Bezazlena lutka bake u narodnoj nošnji s početka 20. veka u uglu postavke paradigma je svih baba, vračara, veštica koje su bajale, "lečile", ali i sinonim užasa bake "isceliteljke" koja je ubila najmanje 50 ljudi.

- Priča o leku i otrovu ne može bez baba Anujke, koja je operisala u okolini Pančeva, pričala da pomaže ženama i ljudima, a u suštini ih je sve potrovala - priča Stanić o ženi koja je bila najveći serijski ubica Jugoslavije i koja je imala 90 leta te 1929, kada je osuđena na 15 godina robije.

U nevelikom prostoru sjajno je sabijena istorija otrova koji pomažu i leče, ali i ubijaju. A sve počinje još od praistorije i olova, metala koji je pokrenuo civilizaciju.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

- Gomilanje olova u kostima skraćivalo je život ljudima, pa ovde imamo vodovodne cevi od tog metala i druge predmete koji su vekovima korišćeni. A poslednje što smo imali bilo je na Brankovom mostu, kada su se radnici kratkotrajno otrovali dok su skidali belu boju jer nisu imali zaštitnu opremu, a olovo se nekada masovno koristilo za farbanje - navodi Stanić i dodaje da je Rimljane trovalo vino jer su mu dodavali olovni acetat, koji je doprinosio slatkoći pića.

Muzej nauke i tehnike
foto: Zorana Jevtić

Tu je i reklama iz Kraljevine Jugoslavije, sa sve crtežom prelepe devojke u kupaćem, koja se diči savršenstvom kozmetike - jugo-radijum kremom koja "čini kožu mladom i svežom i uklanja bore s lica", ali i vodom za kosu, solju za kupanje... Bio je to siguran put do kancera...

Muzej nauke i tehnike
foto: Zorana Jevtić

ĐURĐEVAK I BAGREM MOGU DA UBIJU!

Srbija nema mnogo otrovnih životinja, poneka zmija, žaba..., ali biljaka je napretek. A neke dobro znane znaju i da ubiju.

- Đurđevak je užasno otrovan, mala deca ne bi smela ni slučajno da ga pipaju jer stavljaju ruke u usta. Svi smo jeli cvet bagrema kao mali, a list je neverovatno otrovan. Ricinus je 6.000 puta otrovniji od cijanida, a 12.000 puta od toksina zvečarke. Ako pojedete četiri semenke ricinusa, umrećete - kaže Stanić i podseća da se biljni otrovi mnogo koriste u medicini.

- Radioaktivnost je jedan od posebnih fenomena, a radijum je bio vrlo popularan jer sija u mraku pa se masovno koristio u kremama za lice, pastama za zube i u svemu i svačemu, a propagiran je i kao sredstvo koje sve leči. Najbizarnija je priča kako je otkriveno da je štetan - žene u SAD i Britaniji uglavnom su radile u fabrikama u kojima se radijum u tankom sloju mazao na kazaljke i na razne instrumente za vojsku da bi sijali noću. Radijumska prašina padala je po njima, pa su čak na posao dolazile u najboljim haljinama da bi uveče išle na igranke i sijale. Uzimale su paste za zube da sijaju kad se nasmeju, a imale su oštre četkice, pa su vilice počele da im se raspadaju. I tako je radijumu došao kraj do Drugog svetskog rata, a ostala je priča o radijumskim devojkama - priča Stanić, dok nam pokazuje napravu za dobijanje radijumske vode koja "leči".

Muzej nauke i tehnike
foto: Zorana Jevtić

NACISTI NA SPIDU

Nacisti su najveća zla činili, a za to im je služio i farmaceutski konglomerat IG Farben.

- Najimpresivnija priča je ona o pervitinu, koji su proizvodili, a davao se svim vojnicima, prepisivao i porodicama kao lek za depresiju i lek koji je poboljšavao raspoloženje. Međutim, to je čist amfetamin, iliti, kako kažu danas, spid. Čitava nacija i svi vojnici na bojnom polju su bili drogirani - priča Stanić i dodaje da je ciklon B, koji je izmišljen kao pesticid na bazi cijanida, korišćen u Aušvicu da ubije milione ljudi, a cijanida imate u bademu, spanaću, dimu cigarete, ali u nekoj minimalnoj količini.

Interesantno je i kako je bojni otrov sasvim slučajno postao i danas naširoko primenjivana terapija za lečenje raka. Reč je otrovnom gasu S-iperitu, kojim su, iako je bio zabranjen Haškom konvencijom iz 1907, Nemci ubili 3.000 Francuza u bici kod Ipra 1917. Ali, kada je taj gas eksplodirao na američkom brodu 1943, vojni lekar Alfred Zek Gilmen primetio je neobičnu stvar.

Najstarija knjiga sačuvana iz vršačke apoteke iz 1810. u kojoj je popisano koji otrovi postoje
Najstarija knjiga sačuvana iz vršačke apoteke iz 1810. u kojoj je popisano koji otrovi postojefoto: Zorana Jevtić

- Svi ti mornari imali su smanjenje broja belih krvnih zrnaca. To je podstaklo naučnike i tako su rođeni citostatici, odnosno hemioterapija - ovaj bojni otrov primenili su u lečenju leukemije, čija je glavna karakteristika povećanje broja belih krvnih zrnaca - objašnjava Stanić.

A ovo je delić velike priče o tankoj niti između leka i otrova u Skenderbegovoj 51...

NOĆ S VENEROM, ŽIVOT S MERKUROM

- Živa se koristila kroz istoriju dugo za lečenje kožnih bolesti, sifilisa, u raznim lekovima, toplomerima. A mnogo je otrovna. Priču o njoj poetično smo nazvali "Noć s Venerom, život s Merkurom", jer je u 19. veku bila najveća epidemija sifilisa, a muškarci su ga dobijali pošto su masovno koristili usluge kurtizana, koje su ga prenosile. I tako provedu noć s Venerom, a ceo život se leče živom, odnosno Merkurom (astrološki znak za planetu Merkur koristio se za element živu, prim. nov.) - veli Stanić.

Muzej nauke i tehnike
foto: Zorana Jevtić

BOTOKS TRUJE I U HRANI

Više od milijardu ljudi godišnje potraži lekarsku pomoć zbog trovanja hranom posebno u letnjem periodu. Trovanje može biti smrtonosno, a uzrokuje ga upravo bakterija koja luči botoks. U prirodi su, kako piše u muzeju, česte kontaminacije voća i povrća, a toksin se često može naći u maslinama, kobasicama, šunkama, sirevima... Botulizam je težak oblik trovanja hranom u kojoj se bakterija razmnožila i izlučila toksin, ali, srećom, redak je.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Bonus video:

02:57

NIKO NE ZNA GDE JE ZAVRŠILO 7.000 TONA OPASNOG OTPADA U SRBIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja