ORDEN VOŽDA STRATIMIROVIĆA MAJORU POLICIJE MILORADU PETKOVIĆU: Podstrek za jačanje međunarodne strukovne policijske saradnje
Foto: Privatna Arhiva

Svečanost

ORDEN VOŽDA STRATIMIROVIĆA MAJORU POLICIJE MILORADU PETKOVIĆU: Podstrek za jačanje međunarodne strukovne policijske saradnje

Društvo -

Ukazom Centara za razvoj Šajkaške, uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija i plemićke porodice Stratimirović dodelio je orden “Krst vožda Đorđa Stratimirovića", bivšem generalnom sekretaru Internacionalne policijske asocijacije Sebija (IPA) i dugogodišnjem predsedniku novosadske IPA Regije, majoru policije Miloradu Petkoviću, koji mu je danas uručen na svečanosti u prostorijama Centra za razvoj Šajkaške.

Orden mu je uručio predsednik Organizacionog odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu, poslanik, Aleksandar Đurđev.

Centar za razvoj Šajkaške, Milorad Mika Petković
foto: Privatna Arhiva

Gospodin Milorad Petković karijeru je započeo u Policijskoj upravi u Novom Sadu, a veći deo svoje policijske karijere proveo je u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici kao predavač na predmetima Rad policije u zajednici i Osnovi bezbednosti.

Petković je rođen 1984.godine u Kruševcu, Srednju školu unutrašnjih poslova završio je u Sremskoj Kamenici, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, objavio je nekoliko naučnih radova, a 2015.godine objavio je monografiju “Odnosi policije s javnošću u kriznim situacijama”.

Centar za razvoj Šajkaške, Milorad Mika Petković
foto: Privatna Arhiva

Dobitnik je nagrade “ Kapetan Miša Anastasijević” za 2014.godinu, zlatne medalje IPA-e za rad, blagodarnice Moskovskog patrijarhata, plaketa stranih policija kao i mnogih drugih priznanja za humanitarni rad, širenju prijateljstva medju policajcima. Već 15 godina radi nagrađenju prijateljstava sa policajcima širom sveta.

Milorad Mika Petković, Centar za razvoj Šajkaške
foto: Privatna Arhiva

Vožd Đorđe Stratimirović, kako ga je srpski narod severno od Save i Dunava zvao, bio je neprikosnovena ličnost u istoriji Srpske Vojvodine i sveukupnoj srpskoj istoriji. Bio je vojni vođa Srba tokom revolucije 1848. godine, gde je u srpsko-mađarskim sukobima odneo više važnih pobeda sačuvavši tako crkve, manastire i srpski narod od velikih stradanja i totalnog uništenja. Ne samo da je nakon sticanja samostalnosti za Srbe u Vojvodstvu radio kao njihov politički predstavnik, već je bio i diplomatski i vojno aktivan u Crnoj Gori, ali i neko ko se stavio na raspolaganje Srbiji tokom srpsko-turskog rata 1876.godine.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Dobitnik se zahvalio na ordenu koji nosi ime slavnog i besmrtnog Vožda Đorđa Stratimirovića, a koji su do sada dobili akademici Darko Tanasković, Matija Bećković, predsednik Republike Srbije, ministri u Vladi Srbije , episkopi SPC i istakao da je to podstrek da i dalje nastavi sa jačanjem međunarodne strukovne policijske saradnje, promoviše kulturu, tradiciju i istoriju našeg države, grada Novog Sada i Pokrajine Vojvodine kod policijskih službenika u inostranostranstvu .

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track