SRPSKE MALINE BERU RADNICI IZ NEPALA, PAKISTANA, INDIJE: Srbi neće ni za dnevnicu od 8.000 dinara, a za mesec mogu uzeti i 150.000
Foto: RINA

sezona se bliži

SRPSKE MALINE BERU RADNICI IZ NEPALA, PAKISTANA, INDIJE: Srbi neće ni za dnevnicu od 8.000 dinara, a za mesec mogu uzeti i 150.000

Društvo -

U malinjake u okolini Arilja, Ivanjice, Nove Varoši ove sezone stižu berači iz Indije, Nepala, Pakistana, jer Srbi neće ni za dnevnicu od 8.000 dinara!

Mnoga gazdinstva su već godinama prinuđena da zapošljavaju radnike iz Bugarske i Albanije, ali ni u tim zemljama ih nema dovoljno, pa ih sada "uvozimo" iz dalekih zemalja. Vlasnici plantaža kažu da se na oglase skoro niko iz Srbije ne javlja, a leto se približava.

U jeku berbe dnevnica će dostići 8.000 dinara, dok je namanja zagarantovana 5.000 dinara plus hrana i smeštaj. Po toj računici za oko mesec dana moguće je zaraditi 150.000 dinara. Berba malina kreće polovinom juna.

maline, berba malina, malinjak
foto: RINA

- Svake godine najviše radnika dolazi sa juga Srbije, iz Vojvodine i Republike Srpske, a ove godine nam agencije za zapošljavanje nude radnike iz daleke Indije, Nepala, Pakistana. Malinari već kalkulišu i prave računicu i sigurno je da ovogodišnji rod neće da prepuste slučaju pošto je najavljena otkupna cena nikad viša - kaže Božo Joković, direktor zadruge "Agro eko voće".

Svetlana Cvijanović iz Saveza poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije ističe da posao jeste težak, ali da vredi da se čovek pomuči. - Mi smo primorani da plaćamo puno, jer će u suprotnom da nam propadne rod, a to ne smemo da dozvolimo.

malina
foto: Profimedia

Malinar iz Ivanjice Miodrag Sretenović već tridesetak dana bezuspešno traži berače. - Uz dnevnicu nudim smeštaj i hranu, ali niko neće da radi. Moj zasad je na površini od oko 50 ari, što i nije tako puno, ali bez radnika je nemoguće obraditi.

Kurir.rs/Informer

Bonus video:

01:38

MILENA JE REKORDERKA U BRANJU MALINA! Radi po 15 sati dnevno, retko ode na kratku pauzu i nabere ČAK 136 KILOGRAMA malina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track