02:10

Prof.dr Ilija Kajtez: Amerika želi da ima monopol na prodaju oružja

naoružanje

KAJTEZ TVRDI DA AMERICI SMETA SRPSKO NAORUŽANJE IZ SAMO JEDNOG RAZLOGA Otkrio koju poruku SAD žele da pošalju preko Srbije

Društvo -

Gostujući u debati u Pulsu Srbije na Kurir televiziji sociolog prof. dr Ilija Kajtez istakao je da, kako kaže, Amerika misli da treba da ima monopol nad prodajom naoružanja, kao i je poruka da se ne kupuje oružje, sem ako nije američko. Petar Vojinović, urednik portala Tango Six istakao je da je dobro obnavljati sisteme odbrane u vojsci

Na aerodromu u Batajnici će u subotu 30. aprila biti održan najveći prikaz oružane moći Vojske Srbije U medjuvremenu iz vrha države, najavljeno je da će Srbije biti ojačana kupovinom francuskih borbenih aviona tipa „rafal” i turskim dronovima „bajraktar".

debata
foto: Kurir Televizija

Kako Kurir saznaje, Srbija pregovara sa Britancima o nabavci 12 "tajfuna", britanskih lovaca bombardera.

Gosti Kurir televizije bili su Petar Vojinović, urednik Vazduhoplovnog portala Tango Six i prof. dr Ilija Kajtez, pukovnik Vojske Srbije u penziji.

debata
foto: Kurir Televizija

- Ovo su zanavljanja vojne tehnike koja nisu rađena decenijama. Nešto slično što smo nabavili bilo je pre 36, 37 godina. Poslednji sistem Kub je tad otprilike kupljen. Što se tiče borbenih aviona zapravo je činjenica da sadašnji lovci Mig 29 koji su remontovani imaju svoj operativni život, svoju upotrebu, koja će doći do neke granice - Petar Vojinović, urednik Vazduhoplovnog portala Tango Six.

03:21

Petar Vojinović o sistemu FK-3, Rafalima i Tajfunima

Ilija Kajtez smatra da Amerika ima nešto protic srpskih nabavki oružja samo zato što nije američko, i da Amerika misli da jedina ima eksluzivno pravo na prodaju naoružanja.

- Osnovna ideja američke spoljne politike i njihovog nastupanja jeste da žele da oni budu zemlja koja ima eksluzivu da jedina prodaje oružje. Amerika želi da ima monopol na prodaju oružja, a oružje je, nešto što je najispaltivije, što pokreće industriju i ekonomiju jedne države. Poruka je da se ne igraju vatrom, i da ne kupuju oružje sem ako ono nije američko - rekao je sociolog prof. dr Ilija Kajtez.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

UKRAJINA, 46. DAN RATA! Iz Ukrajine pobeglo 4,5 miliona ljudi! NATO planira stalno vojno prisustvo na istočnim granicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track