NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas više preminulih nego juče, pada broj zaraženih
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas više preminulih nego juče, pada broj zaraženih

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.871 građana od kojih je 728 novozaraženih.

Preminulo je 7 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 25 obolelih.

korona presek, presek stanja, korona
foto: Covid19.rs, Shutterstock

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 9.344 osoba, od kojih je 962 novozaraženih. Nažalost, preminule su 3 osobe, a na respiratorima su bila 24 pacijenata.

Svi parametri pokazuju da je pandemija kovida na globalnom nivou u zatišju, iako se pojedinačno ponovo beleži porast broja inficiranih, kao što je slučaj u Nemačkoj i Francuskoj, dok je Kanada i zvanično novi nalet virusa označila kao šesti talas epidemije.

U Srbiji je broj novozaraženih, napokon, pao na oko 1.000 dnevno. Situacija je, ipak, još nepredvidiva. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na oprez, a lista zabrinjavajućih sojeva virusa korona proširena je za dva nova: BA4 i BA5, koji su osim u Africi, potvrđeni i u Belgiji, Danskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Zasad nema dokaza da se nove podvarijante šire drugačije od originalne varijante omikrona ili da izazivaju težu kliničku sliku.

Gotovo svakodnevno na ulici ili u prevozu možemo da čujemo da se neki građanin žali na umor, malaksalost, vrtoglavicu ili nesvesticu. Iako iz dana u dan beležimo manji broj novozaraženih koronavirusom naučnici upozoravaju da ova dva nova simptoma omikron soja niko ne povezuje sa kovidom.

Registrovani sojevi koronavirusa izazivaju čitav dijapazon najrazličitijih simptoma, pa nije uvek lako znati kada treba posumnjati na infekciju, a kada ne.

Omikron je varijanta virusa koja je trenutno najprisutnija u svetu i kod nas, a sada su stručnjaci otkrili dva manje poznata znaka koja ukazuju na infekciju. Dva simptoma koja ljudi često zanemaruju i ne povezuju sa omikronom su umor i vrtoglavica ili nesvestica.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track