MISTERIJA SLIKE SRPSKOG SLIKARA Đorđe Krstić je ovim delom ušao u istoriju umetnosti EVO ŠTA ZAPRAVO SIMBOLIZUJE TAJANSTVENA ŽENA!
Foto: Printscreen, Tviter / Jovana Ćirković

veliki srpski slikar

MISTERIJA SLIKE SRPSKOG SLIKARA Đorđe Krstić je ovim delom ušao u istoriju umetnosti EVO ŠTA ZAPRAVO SIMBOLIZUJE TAJANSTVENA ŽENA!

Društvo -

Na današnji dan 1851. godine rođen je veliki srpski slikar Đorđe Krstić

Đorđe Krstić je pored Uroša Predića i Paje Jovanovića bio jedan od najznačajnijih predstavnika srpskog realizna i likovne umetnosti uopšte, no čini se da nikada nije postao prepoznatljiva umetničko-istorijska ličnost kao pomenuta dva srpska umetnika.

Krstić je rođen u Staroj Kanjiži gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je započeo u Sremskim Karlovcima, a četiri razreda nastavio je u Beogradu. Prešao je zatim na beogradsku Bogosloviju, kao blagodejanac mitropolita Mihaila. Tu se Krstić vezao za crkveno slikarstvo.

Jedna od najznačajnijih slika velikog umetnika je i slika "Utopljenica", koju je naslikao u Minhenu 1879. godine.

Slika "Utopljenica" nastala je kao likovni komentar na stihove Jovana Jovanovića Zmaja kojim je opisao događaje iz Bosansko – hercegovačkog ustanka: "Šta je bilo? Nije ništa. Evropi na ugled".

Đorđe Krstić je svoje delo prvi put predstavio javnosti u Minhenu na izložbi Akademije, gde je i nagrađen bronzanom medaljom.

Najveća zanimljivost je da je upravo ovom slikom Đorđe Krstić ušao u srpsku istoriju umetnosti i kulturni život devetnaestovekovne Srbije.

Slika "Utopljenica" ima dublje značenje nego što na sam pogled možemo zaključiti. Lako se može zaključiti da je prikazana žena Srpkinja sa prostora Bosne ili Hercegovine.

Podsetimo da je Krstiću kao inspiracija poslužilo stradanje srpskog naroda na teritoriji Hercegovine, kako bi pobudio ljudski um i osećanja.

Ipak, sva misterija slike je razmiljanje o razlogu zbog kog se nesrećna žena utopila. Krstić celu priču ostavlja nedorečenom tenije želeo da ispriča priču, već da radoznali posmatrač zaključi i razmisli o stradanju jedne žene.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track