KUĆE SU NAM OŠTEĆENE OD VIBRACIJA KAMIONA: Meštani tri sela u Mačvi "u ratu" sa bahatim kamiondžijama, voze gde im je zabranjeno
Foto: Printscreen Facebook

traže hitnu reakciju nadležnih

KUĆE SU NAM OŠTEĆENE OD VIBRACIJA KAMIONA: Meštani tri sela u Mačvi "u ratu" sa bahatim kamiondžijama, voze gde im je zabranjeno

Društvo -

Godinama unazad, od kako je asfaltom spojen put između Radenkovića, koji pripada sremskomitrovačkoj opštini, i mačvanskog sela Banovo Polje, kamioni sa teretom težine i preko 50 tona bruto danonoćno i bezbrižno krstare deonicom Noćaj - Banovo Polje, putevima na kojima je dozovoljena nosivost od 5 do 12 tona, oštećujući pritom saobraćajnice, ali i kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Meštani Radenkovića, Noćaja i Banovog Polja, verovatno nisu ni slutili koliko im štete može naneti par kilometara asfaltiranja. Umesto olakšanja koja donosi modernizacija putne infrastrukture, građanima koji žive u gore navedenim selima asfaltiranje je donelo probleme za koje nisu ni mogli pomisliti da će do njih doći.

Radenković problem sa kamionima
foto: Printscreen Facebook

Vozači teških kamiona koji prevoze agregate sa reke Drine do krajnjeg odredišta, mahom u Vojvodini, koriste put preko Banovog Polja i Radenkovića, jer je trasa brža i kraća nego da voze putem koji je namenjen za vozila sa većom dozvoljenom nosivosti - regionalni put za Bogatić.

Dozvoljena nosivost kroz Radenković je 12 tona, a od odvajanja puta za Banovo Polje, pa sve do centra tog sela je svega 5 tona.

- U nekoliko navrata smo ukazivali na bahatost vozača. Policija je nakon našeg pisanja uglavnom dolazila u Banovo Polje da kontroliše saobraćaj, ali, baš kada policajci stignu u selo, od kamiona ni traga ni glasa. Verovatno pri zapošljavanju u autoprevozničke firme koje saobraćaju ovom trasom najbitnije je da imate neverovatnu intuiciju, kako bi osetili kada će policija biti na određenoj lokaciji, gde je kretanje kamiona strogo zabranjeno, prema postavljenim saobraćajnim znacima. Policija, kad vidi da nema kamiondžija, da bi opravdala dolazak na teren reši da kazni po kojeg meštanina koji učestvuje u saobraćaju sa neispravnom signalizacijom na traktoru. I tako godinama - pričaju ogorčeni meštani, piše portal macvazdravograzuma.rs.

kamion, točak, točkovi
foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Mnoge kuće su oštećene od vibracija koje kamioni sa teškim teretom proizvode. Meštani su nezaštićeni i nemaju kome da se obrate za pomoć.

- Vibracije su užasne, kada kamion sa tolikim teretom prođe pored nas sve se trese, stakla, prozori, vrata, zidovi vibriraju i pucaju... Ovo nije pitanje razmaženosti već opstanka i ugrožavanja prava na život i egzistenciju samo zbog toga što neko nekažnjeno koristi kraću deonicu po kojoj je apsolutno zabranjeno da saobraća sa tolikom težinom - kaže jedan od žitelja Radenkovića koji apeluje na nadležne organe da reaguju i da konačno stanu na put bahatim kamiondžijama.

(Kurir.rs/ Mačva zdravog razuma)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track