NEMO’ SE IZUVATE! Miško pokrenuo lavinu na Tviteru! Jesi li seljak ako se izuvaš u gostima? Nismo Turci i čija je kuća gospodska
Foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

Evo šta kažu bonton, higijena i običaji

NEMO’ SE IZUVATE! Miško pokrenuo lavinu na Tviteru! Jesi li seljak ako se izuvaš u gostima? Nismo Turci i čija je kuća gospodska

Društvo -

BEOGRAD - Prijepoljac Miško zapodenuo je više nego interesantnu diskusiju na društvenoj mreži Tviter kad je upitao sledeće: Izuvanje obuće kad ulazimo u kuću, da ili ne? Moj odgovor je DA!

Nije trebalo mnogo pa da se čaršija uključi u polemiku, a mišljenja su bila različita. Od odgovora DA kao iz topa, do onih u svojoj kući da, ali gosti se kod mene ne izuvaju, do rata tvitovima na temu čija je kuća gospodska a ko je seljak?!

Odmah se nametnulo staro dobro pitanje: Da li ste seljak ako se izuvate u gostima?

U kući gde je novorođenče to se pitanje ne postavlja, tu je izuvanje obavezno zbog raznih boleština koje na cipelama možete da unesete kod čeljadeta koje je tek nedavno došlo iz porodilišta i tek gradi svoj imuni sistem.

izuvanje, cipele
foto: Shutterstock

Tako je jedna majka napomenula da ima malo dete koje se igra na podu i da je izuvanje kod nje obavezno. Drugi su podsetili da nije po bontonu, a treći da "zaboga, nismo Turci".

Komentari, izuvanje, izvuvanje obuće
foto: Printscreen/Twitter

U drugim prilikama to obično zavisi od domaćina i gazdarice kuće. Tako je jedan Tviteraš podsetio na anegdotu u kojoj je domaćica insistirala da se gost izuje a njemu bi neprijatno jer mu se noge znoje, da ne kažemo nešto gore... Nije prošlo mnogo pa je domaćica pošteno zažalila što je toliko navaljivala jer danima potom nije mogla da se izluftira!

A evo šta kaže bonton, a šta običaji.

stan, novogradnja
foto: EPA/MARTA PEREZ

Tradicija izuvanja pred vratima vuče poreklo iz istočanjačkih zemalja, gde je apsolutno nezamislivo ući u kuću sa cipalema na nogama. To se odnosi i na sopstvenu, ali i na tuđu kuću.

U Japanu nepoštovanje domaćina

Istočnjački narodi veruju da ako se gosti ne izuvaju pred vratima, za sobom ostavljaju negativnu energiju. Biti obuven u kući, u Japanu, znači nepoštovanje domaćina, a ovaj običaj se poštuje i u nekim skandinasvkim zemljama, u Turskoj, u Londonu, Berlinu, Rimu i mnogim drugim krajevima sveta.

Komentari, izuvanje, izvuvanje obuće
foto: Printscreen/Twitter

U Srbiju je ovaj običaj došao iz Turske, gde je potpuno uobičajeno da u kući hodate bosi, jer se na podovima sedi, jede i pije.

Ipak, ako ste u Parizu, Londonu ili Rimu, bolje je da se ne izuvate pred vratima domaćina. Izuvanje obuće se smatra nedoličnim i uvek imajte na umu da je tamo jako važno i kakvu obuću nosite, jer će je domaćini uvek dobro odmeriti. Zato ako nameravate da nekoga posetite u ovim gradovima, obujte svoje najbolje cipele i zaboravite na izuvanje, objavio je Telegraf pre par godina.

izuvanje, cipele
foto: Shutterstock

Mišljenje da se ne treba izuvati pred vratima domaćina potiče od vremena kada su se gosti primali u salonima i prostorijama koje su bile namenjene isključivo za to. Takve prostorije obično nisu bile opremljene tepisima i bile su namenjene okupljanju velikog broja gostiju, ali bliske osobe koje su primane u "intimne" delove kuće su ipak morale da se izuvaju.

Komentari, izuvanje, izvuvanje obuće
foto: Printscreen/Twitter

Šta kaže higijena

Ako se posmatra sa strane higijene, izuvanje je neophodno, bez obzira o čijoj se kući radi - tuđoj ili svojoj. Domaćini najčešće imaju namenske papuče za goste pa ih obujte ako vam je potrebno nešto na nogama, ali kao što ne prljate svoju kuću, ne bi trebalo da prljate ni tuđu.

Komentari, izuvanje, izvuvanje obuće
foto: Printscreen/Twitter

Jedno američko istraživanje je pokazalo da nošenjem cipela u svoj dom unosite mnogo više prljavštine i bakterija opasnih za zdravlje nego što to mislite. Studija Univerziteta u Arizoni je pronašla čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator nivoa čistoće hrane i vode (prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 procenata cipela.

Bakterija "Escherichia coli" je pronađena na 27 odsto cipela zajedno sa još sedam vrsta bakterija, uključujući "Klebsiellu pneumoniaeu" koja može izazvati infekciju mokraćovoda i "Serratiu ficariu" koja može izazvati infekcije disajnih puteva.

Kada je reč o prenošenju bakterija sa cipela na podove u toplom domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama možete da prenesete od 90 do 99 procenata bakterija. Studija Univerziteta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39 odsto cipela nalazi bakterija "Clostridium difficile", otporna na brojne antibiotike, a može izazvati razne probleme sa zdravljem uključujući dijareju.

Komentari, izuvanje, izvuvanje obuće
foto: Printscreen/Twitter

Svi ti podaci govore u prilog zaključku da biste, čim kročite u svoj dom, trebali da izujete cipele. A kao što pazite na svoj dom, trebalo bi da pazite i na dom onoga ko vas prima u goste.

Kada se postavi pitanje bontona, bez sumnje, izuvanje nije po pravilima kulture, ali možda je ipak bolje zaobići jedno pravilo lepog ponašanja i misliti na zdravlje domaćina koji vas prima u goste.

Svoje utiske možete ostaviti u komentarima...

Kurir.rs/SĐP/Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track