BEOGRAĐANKA PREKO INTERNETA KUPILA MASAŽER ZA 1.600 € A KAD JE STIGAO OSTALA U ŠOKU: Evo kako da se zaštitite od prevara
Foto: Shutterstock

oprez

BEOGRAĐANKA PREKO INTERNETA KUPILA MASAŽER ZA 1.600 € A KAD JE STIGAO OSTALA U ŠOKU: Evo kako da se zaštitite od prevara

Društvo -

Nacionalna organizacija potrošača napravila je listu neregistrovanih trgovaca na društvenoj mreži Instagram i dostaviće je Tržišnoj inspekciji.

Šta je uslov da se bezbedno kupuje preko društvenih mreža?

Jedna Beograđanka kupila je aparat za masažu, platila 1.600 evra, ali on ne radi. Reklamacije, a ni prodavca, međutim, nema jer ga je kupila preko interneta. Za njim traga i Tržišna inspekcija.

Na ovakve pojave upozorava i Nacionalna organizacija potrošača, koja je objavila novu listu od 435 prodavaca za koje se sumnja da prodaju robu na crno preko društvenih mreža.

kompjuter, internet
foto: Shutterstock

"Ovaj spisak se pravi na osnovu prijava potrošača koji su oštećeni. Kao organizacija i mi smo se bavili istraživanjem da vidimo ko se oglašava, čije su glasne poruke primamljive, a ne poštuju zakon", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije.

Veliki broj Instagram profila sa prethodne liste je ugašen. Pošto sve više ljudi kupuje onlajn, međutim, povećava se i broj neregistrovanih trgovaca.

Ovaj spisak Nacionalna organizacija potrošača Srbije dostavlja Tržišnoj inspekciji. Najviše prijava, kako su nam rekli, odnosi se na prodaju odeće, obuće, nakita, tehničke robe.

"Sve što se nekada prodavalo na pijacama i na ulici, preselilo se na internet", ukazuje Dragan Gajić, rukovodilac grupe za sprečavanje sive ekonomije.

Kako se kontrolišu internet prodavci

Kontrola internet prodavaca je komplikovana, dugo traje i teško je doći do njih, kažu u Tržišnoj inspekciji.

"U tim kontrala kada dođemo do tih subjekata, nalažemo im da se registruju da bi mogli da obavljaju trgovinsku delatnosti, zabranjujemo dalje da se oglašavaju preko interneta i da rade dok se ne regustruju i podnosimo zahtev sudiji za prekršaje", ukazuje Dragan Gajić.

Inspektori rade u saradnji sa MUP-om, odnosno odeljenjem za Visokotehnološki kriminal. Tada se podnose i krivične prijave u zavisnosti od količine i vrste robe.

Nadležni upozoravaju da je to, ipak, rizična kupovina ukoliko na profilu nema poslovnog imena, adrese i PIB-a trgovca.

Novčane kazne za ovakav vid prevare su do dva miliona dinara.

Potrošačima je ipak najteže – ostanu i bez novca i bez robe, a sa malo mogućnosti: da to prijave tržišnoj inspekciji ili da tuže prodavce do kojih je nemoguće doći.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

04:17

OVAKO VAS VARAJU U INTERNET PRODAJI Naručite masku za telefon, a platite nekome iz Katara mobilni od 900 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track