08:06

LANAC ORGANSKE PROIZVODNJE JE ZAPRAVO SUŠTINA PRIRODE Nadomak Avale postoji mesto zbog koga ćete MISLITI DA NISTE U BEOGRADU

oaza mira i prirode ispod avale

LANAC ORGANSKE PROIZVODNJE JE ZAPRAVO SUŠTINA PRIRODE Nadomak Avale postoji mesto zbog koga ćete MISLITI DA NISTE U BEOGRADU

Društvo -

Porodica Ristić je u potrazi za mirom i prirodom napravila pravo malo čudo prirode nadomak Beograda

Jedna porodica je u želji da svojim najbližima priušti najzdravije voće i povrće počela da se bavi organskom poljoprivredom za sopstvene potrebe. Vremenom je imanje izraslo u prelepu fabriku zdravlja. Kako se gaji organska šljiva i paradajz, pogledajte u priči koja sledi.

Porodica Ristić je u potrazi za mirom i prirodom pre pola decenije počela da se bavi organskom proizvodnjom voća i povrća.

Eko Park
foto: Kurir Televizija

- Ideja je krenula sasvim spontano i krenula je iz jednog zdravog hobija. Želeli smo da pružimo našoj mnogočlanoj porodici nešto kvalitetnije i nešto što znamo kako se uzgaja i kako rasta. Pre nekih 6, 7 godina prve zasade smo sami zasadili sa svojom decom suprug i ja pa se toi prenelo na širu porodicu i prijatelje - rekla je za televiziju Kurir Bojana Ristić.

Eko Park
foto: Kurir Televizija

Na početku su prvo gajili zelenu salatu, rukolu i paradajz. Počeli su da uviđaju da je to odlično i nastavili.

- Onda smo rekli, pa zašto ne bismo otvorili neki ugostiteljski objekat, ako se time nikada nismo bavili - kaže Bojana Ristić.

Organska proizvodnja se razlikuje od većinski zastupljene kod nas.

1 / 9 Foto: Kurir Televizija

- Što se tiče organskog voćarstva tu postoji nekoliko problema. Ne možemo da koristimo neke herbicide, pesticide i insekticide kako bismo zaštitili zasade. Moramo da koristimo preparate koji su registrovani u organskoj proizvodnji. U svakom našem voćnjaku ima više trave, nego na ostalim površinama, zbog toga što je oko voćki bacano đubre. Imamo naše životinje, pa koristimo stajnjak za đubre. I tu imamo veću količinu trave. Ovako mora ručno da se kupa, i plevi - kaže Ivan Arsov, inženjer poljoprivrede.

Eko Park
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

33:48

PRIRODA NAM DAJE SVE ŠTO NAM JE POTREBNO U TOM TRENUTKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track