SAZNALI JEZIVU ISTINU Novinari BBC bili zaprepašćeni kada su čuli za ovo
Foto: Kurir

Jezivo Svedočenje

SAZNALI JEZIVU ISTINU Novinari BBC bili zaprepašćeni kada su čuli za ovo

Društvo -

Nedavno je obeležen je Dan sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u Jasenovcu i u Donjoj Gradini. Kada je devedesetih uz krvavi rat podeljena Jugoslavija po avnojevskim granicama i na njenom tlu stvorene nove države, došlo je do podele imovine, zemljišta, stanovništva.

Branko Lukić
foto: Kurir Televizija

Tada je podeljen i memorijalni kompleks Jasenovac. Spomenik "Kameni cvet" i muzej pored njega pripali su Hrvatskoj. Na desnoj obali reke Save ostale su humke sa leševima.

Gostujući u jutarnjem programu advokat Ratka Mladića Branko Lukić ispričao je nepoznate detalje iz ne tako davne istorije.

Ratko Mladić, Branko Lukić
foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA, Profimedia, Kurir Televizija

- Kada sam branio generala Mladića jedan tim BBC-a je snimao film o samom suđenju. Jedan od članova tima se setio da ih odvedemo u Jasenovac. Jasenovac nama nije bio u optužnici i smatrao sam da nije ni potrebno da se time bavimo. Međutim, insistirali su i ja sam otišao sa njima. Ti ljudi iz BBC-a su bili zaprepašćeni. Nikada nisu čuli za Jasenovac - ispričao je advokat Branko Lukić.

1 / 2 Foto: Profimedia, arhiv

Lukić je dalje dodao da je posebno bio zaprepašćen jedan od članova ekipe BBC, koji je Jevrej.

- Treba naglasiti, a bio je jedan član, od troje njih, što nije čuo pošto je on Jevrej. Njega su, naravno, potom i interesovali i ubijeni Srbi i Romi, a interesovao je i broj od 33.000 Jevreja, koji je ubijen. To je greška sa naše strane, što nismo o tome govorili - ispričao je Lukić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:42

MILOJKO BUDIMIR O NOVOM MUZEJU U JASENOVCU: Trebalo bi da to bude prostor gde će se govoriti o svim stradanjima Srba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track