TRUDNICE SE ŽALE DA IH POJEDINI GINEKOLOZI VREĐAJU I PONIŽAVAJU NA POROĐAJU: Nazivaju ih kravama i krmačama TO NIJE NAJGORE
trauma sa porođaja, Foto: Profimedia

TRAUMA

TRUDNICE SE ŽALE DA IH POJEDINI GINEKOLOZI VREĐAJU I PONIŽAVAJU NA POROĐAJU: Nazivaju ih kravama i krmačama TO NIJE NAJGORE

Društvo -

Pojedini omalovažavaju pacijentkinje, kažu im da su debele, ružne, nazivaju ih stokom, kaže za Kurir Aleksandra J., lekarka u Norveškoj, koja je imala loša iskustva u Srbiji

Srpska javnost svako malo iznova bude šokirana ispovestima žena koje su preživele pravu golgotu na porođaju u nekom od porodilišta. Traume poput vređanja i omalovažavanja na porođaju ostavljaju trag za ceo život umesto da žena taj dan pamti kao najsrećniji u životu.

Aleksandra J., lekarka koja živi i radi u Norveškoj, poslala je redakciji Kurira pismo u kom je opisala svoju traumu i jezive prizore u jednom beogradskom porodilištu, kojima je, kako navodi, i sama prisustvovala dok je kao student Medicinskog fakulteta u Beogradu bila na praksi sedam dana 2005. godine.

- Sećam se da su nas rasporedili u dve sobe, tako što su deca profesora dobila sobu s manjim brojem kreveta, dok smo mi ostali smešteni zajedno u drugu. Atmosfera na odeljenju je bila užasna. Jadne žene su ležale same i molile boga da sve prođe kako treba. Slušala sam babice kako govore najružnije stvari porodiljama u lice i iza leđa - kako su užasno ružne, predebele, premršave, izobličene od trudova, da je dobro da im deca izgledaju tako kako izgledaju s obzirom na to od koga su - kaže Aleksandra J. i dodaje:

- Ušla sam u boks gde se nalazila žena koja nije otvarala oči, bleda kao krpa i potpuno sama umirala je od bolova. Pokušala sam da kažem babicama da nešto nije u redu i da ih zamolim da pogledaju ženu, ali se niko nije obazirao na to. Posle ko zna koliko vremena i bezbroj mojih pokušaja, najzad je jedna babica došla i odmah pozvala dežurnu doktorku. Ona se obraća ženi na najgori mogući način i kad vidi da ona ne reaguje i ne otvara oči, naziva je najpogrdnijim imenima. Kravo, svinjo, stoko, krmačo.

Očigledno bi bilo i laiku da je žena koja se porađala bila ili u stanju šoka ili s nekim psihijatrijskim oboljenjem i da je neko možda mogao da proceni na vreme da bi carski rez bio najbolje rešenje i za nju i za dete. Možda, ali tako nešto se nije dogodilo.

Psiholog Snežana Repac

I sama sam se susrela s takvom doktorkom

Psiholog Snežana Repac kaže za Kurir da je zgrožena ovom pričom te da u nju ne bi poverovala da se i njoj tako nešto nije desilo, ali da je reč samo o pojedinačnim slučajevima.

Snežana Repac
foto: Privatna arhiva

- Svi lekari koje poznajem su zaista izvanredni stručnjaci. Međutim, jedan od ginekoloških pregleda kod jedne doktorke ostavio je traume na mene, pa se i dan-danas plašim pregleda. Imala sam 25 godina kad me je na pregledu toliko mučki pritiskala, svom snagom, kao da neko kopitama i tegovima pritiska jajnike. Mislila sam da će mi probiti kožu. Rekla je da na grliću materice imam puno kondiloma i da se zapitam kakav mi je dečko. Poslala me na lasersko skidanje. Međutim, kako sam bila uplašena, otišla sam i u studentsku polikliniku, gde mi je doktorka rekla da ne postoje kondilomi, da je grlić čist i da bi mi ga uništili da sam otišla na lasersko skidanje - seća se ona:

- Za tu doktorku sam čula da je maltretirala mlade devojke i da se tako ophodila prema svima. Činjenica je da tokom porođaja lekari koriste neke grublje metode kako bi trudnice podstakli, pa i naljutili da bi se trgle, ali to tako mora. Ovi primeri su strašni za mlade devojke jer se želja za detetom udružena sa strahom prenosi i na dete. Devojke će živeti sa idejom da ih čeka golgota, a da je porodilište giljotina. Ove traume mogu ostaviti posledice kako na majku tako i na dete.

Prema njenim rečima, "doktorka poziva tada anesteziologa, takođe ženu, koja joj prilazi i lupa nekoliko najstrašnijih šamara":

- U boks ulazi sve veći broj ljudi i svi rade isto. Ja osećam da ću se onesvestiti ili povratiti. U boks tada ulazi doktor kome sam zahvalna što je sačuvao to malo dostojanstva lekara u Srbiji. Prišao je ženi, seo na ivicu kreveta i mirnim i staloženim glasom pokušao da je smiri, objasni joj situaciju i šta treba da radi. Žena nije u početku reagovala, ali je s vremenom, ne otvarajući oči, počela da "gura" i beba je najzad izašla.

porođaj
foto: Shutterstock, Ilustracija

Lekar je, kako je iznenada ušao, isto tako i izašao odmah nakon porođaja, ne usuđujući se ni sam bilo šta da kaže razularenoj gomili, koja je nastavila da stoji nad glavom bolesne žene i da je vređa. Doktorka je onda uzviknula: "Sada ćeš, krmačo, da vidiš. Ima da te ušivam naživo." To je, na moj užas, i uradila.

Da sve više žena prijavljuje neku vrstu ginekološko-akušerskog nasilja, potvrđuje i pravni tim advokatica Ivane Soković Krsmanović, Marine Mijatović i Jelene Stanković, koje kažu za Kurir da ovaj vid nasilja podrazumeva "vređanje, ponižavajuće ophođenje, vikanje, prisiljavanje žena da urade nešto protivno svojoj volji, kao i svaki drugi vid verbalnog i neverbalnog ponašanja čija je posledica ugrožavanje zdravlja ili dostojanstva ličnosti:

Udruženje ginekologa i LKS

Bez odgovora na pitanja Kurira

Kurir je juče poslao pitanja Udruženju ginekologa i Lekarskoj komori Srbije (LKS) povodom tvrdnji lekarke Aleksandre J. i ispovesti trudnica o ginekološko-akušerskom nasilju, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

- Dobijamo različite prijave, ali zajednički element svake prijave jeste da se radi o nekom obliku nasilja u ginekološko-akušerskim ustanovama Srbije, kao i da su žene u strahu da će im se nešto slično ponovo dogoditi. Primeri nasilja su razni, od vređanja, nazivanja žena pogrdnim imenima, vikanja, neodazivanja na poziv žena za pomoć, raznih oblika ponižavanja, zanemarivanja, ignorisanja i tako dalje.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

16:33

GINEKOLOG DR VANJA MILOŠEVIĆ: Kada je pravo vreme da se trudnice vakcinišu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track