TAJNA PIŠTOLJA ZBOG KOJEG JE UBIJENO 16 MILIONA LJUDI! Njegov oroz je POVUKAO SRBIN, a posle je dugo skrivan na tavanu manastira!

Navršava se 108 godina od pucnja u Sarajevu

TAJNA PIŠTOLJA ZBOG KOJEG JE UBIJENO 16 MILIONA LJUDI! Njegov oroz je POVUKAO SRBIN, a posle je dugo skrivan na tavanu manastira!

Društvo -

Na Vidovdan navršiće se 108 godina od dana kada je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Pucnji tog 28. juna iz pištolja marke "brauning", model FN 1910, serijski broj 19074, najavili su početak Velikog rata u kojem je ubijeno oko 16 miliona ljudi, a Srbija je, procenjuje se, ostala bez trećine stanivništva ili oko 60 odsto muške populacije!

Sarajevski Atentat, Franc Ferdinand, Sofija
foto: Printscreen

Pucnji iz tog pištolja srušili su tri imperije. I čak 90 godina potom nije se znalo gde se nalazi, da li je sačuvan ili uništen... Ovo nije priča o Gavrilu Principu i članovima "Mlade Bosne". O njima se mnogo toga zna...

Gavrilo Princip, Sarajevski Atentat, Franc Ferdinand, Vidovdan, Momčilo Pavlović

Suđenje atentarorima je trajalo 12 dana u oktobru 1914, a jezuitskom svešteniku Antonu Puntigamu u Beču je predat "brauning", model FN 1910, serijski broj 19074, krunica sa kaiša nadvojvotkinje Sofije, koja je takođe ubujena u atentatu, presvlaku jastuka na kome je nadvojvoda odmarao glavu nakon ranjavanja, te bombe i pištolji Principovih saučesnika. Puntigam je, kako je pisao telegraf.rs, planirao da otvori muzej, ali zbog rata tu svoju želju nikada nije ostvario.

Kada je sveštenik umro 1926. godine, predmeti su, piše portal, ponuđeni porodici nadvojvode, ali su oni odbili da ih prime. Potom su pali u zaborav. A onda su tek 2004. godine pronađeni na prašnjavom tavanu jezuitskog manastira u južnoj austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Gavrilo Princip, Sarajevski Atentat, Franc Ferdinand, Vidovdan, Momčilo Pavlović

- Nismo više mogli da budemo odgovorni za oružje koje je ubilo prestolonaslednika, zbog čega smo odlučili da ga predamo vojnom muzeju - rekao je tada otac Tomas Nojlinger, rukovodilac arhive austrijskih jezuita.

U pitanju je poluautomatski pištolj sa dejstvom na principu kratkog trzaja zatvarača sa sakrivenim udaracem i povratnom oprugom smeštenom oko cevi, čuvenog američkog konstruktora Džona Brauninga koji je proizvodila firma "Fabrique Nationale de Herstal" iz Belgije". Predstavljen 1910. godine, uneo je značajnu inovaciju - povratnu oprugu smeštenu oko cevi. Ova konstrukcija je postala standardna kod mnogih budućih modela među kojima su "Walther PPK" i ruski "Makarov PM".

Sahrana, Sarajevski Atentat, Franc Ferdinand, Sofija
foto: Printscreen

Ovaj pištolj je zbog svoje kompaktnosti i napredne konstrukcije, a posebno zbog izuzetne bezbednosti, bio prirodan izbor za policijske i žandarmerijske snage širom Evrope. Za samo nekoliko godina od početka proizvodnje, pa do izbijanja Prvog svetskog rata, već je bio u naoružanju policija Belgije, Holandije i Danske, a nakon završetka rata, njegova primena se proširila i na mnoge druge zemlje. Bio je u proizvodnji sve do 1983. godine.

Kurir.rs

Bonus video:

01:38

Albanci prekrajajaju istorijske činjenice o Kosovskom boju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track