01:00

ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ SAMO JE VRH LEDENOG BREGA Istoričar otkrio NOVE JEZIVE podatke o ubistvima JNA i pre nego što je rat počeo

pamtimo gnusan zločin

MASAKR U DOBROVOLJAČKOJ SAMO JE VRH LEDENOG BREGA Antić otkrio JEZIVE podatke o ubistvima vojnika JNA i pre nego što je rat počeo

Društvo -

Istoričar Čedomir Antić ispričao je da su se zločini nad srpskim vojnicima, odnosno nad vojnicima JNA, počeli dešavati i pre nego što je rat počeo

Delegacija Skupštine Republike Srpske obeležiće danas u Sarajevu godišnjicu ubistva mladih vojnika i oficira Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici na samom početku rata u Bosni i Hercegovini. Njihov dolazak na mesto zločina biće pod posebnim merama obezbeđenja MUP-a Kantona Sarajevo koji je čak zabranio pešacima da u to vreme prolaze ulicom.

Obeležavanje godišnjice ubistva vojnika počinje u Istočnom Sarajevu, gradu koji pripada Republici Srpskoj i izgradile su ga, kako se kolokvijalno kaže "sa livade", Sarajlije koji su 1995. nakon razgraničenja dva entiteta odlučile da svoj život nastave u neposrednoj blizini rodnog grada, u Lukavici.

BiH, Masakr, Dobrovoljačka
foto: Printscreen/YouTube

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije bio je istoričar Čedomir Antić.

00:32

ZLOČIN BEZ KAZNE Obeležava 30 godina od masakra u Dobrovoljačkoj

- Kada smp prof. Nenad Kecmanović i ja pisali istoriju Republike Srpske mi smo naišli na statistiku koja je potekla iz Sarajeva, iz studija za istraživanje ratnih zločina, gde je navedeno da je tokom 1991. godine, dakle u vreme kada Bosna i Hercegovina nije bila u ratu ubijeno oko 584-oro ljudi na prostoru BiH. Od toga su 70% bili pripadnici JNA - rekao je istoričar Čedomir Antić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Čedomir Antić
foto: Kurir televizija

Podsetimo, do tada je već bio izvršen zločin nad Srbima u Sijekovcu kod Bijeljine u martu i u mestu Malovan, na Kupresu u aprilu. Bili su svakodnevni napadi na garnizove Jugoslovenske narodne armije u svim gradovima sa većinskim hrvatskim i tada, muslimanskim stanovništvom.

- Ako tome još dodamo i Srbe, tu onda suštinski i vidimo ko je započeo rat i ko je kriv za rat. Od početka oktobra 1991. godine, počinje jedna vrlo jasna i izražena aktivnost, jedne vrlo sumnjive većine, muslimasko-hrvatske, u to vreme, tada još uvek nisu bili Bošnjaci da proglase nezavisnost Bosne i Hercegovine. U prvo vreme nemaju podršku velikih sila. Na posletku uz veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Nemačke oni proglašavaju nezavisnost posle neuspelog referenduma - ispričao je Antić.

Podsetimo, ovom obeležavanju prethodile su oslobađajuće prvostepene presude Draganu Vikiću i Jusufu Pušini.

Dragan Vikić bio je komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje Republike Bosne i Hercegovine. Tužilac Posebnog odelenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je novu optužnicu protiv 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka". Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Cveće, Dobrovoljačka
foto: Anadolija

Pripadnici takozvanih „Zelenih beretki“, „Patriotske lige“, MUP-a i Teritorijalne odbrane tadašnje Republike BiH napali su kolonu JNA 2. i 3. maja 1992. godine. Ubijena su 42 pripadnika armije, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena. I o ovome ćemo pričati u nastavku emisije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

25:04

Oficir JNA opisao zločine nad srpskim vojnicima u slučaju Dobrovoljačka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track