MI ODUVEK MRSIMO NA ĐURĐEVDAN PA ĆEMO I SUTRA Deda je tako pa i tata bez obzira da li je petak STAV PORODICE IZ BG ŠOKIRAO VERNIKE
Foto: Zorana Jevtić

đurđevdan

MI ODUVEK MRSIMO NA ĐURĐEVDAN PA ĆEMO I SUTRA Deda je tako pa i tata bez obzira da li je petak STAV PORODICE IZ BG ŠOKIRAO VERNIKE

Društvo -

BEOGRAD - Jedna porodica iz okoline Beograda ispričala je pre par godina zašto će i ovog Đurđevdana kao i svih prethodnih, kod njih za posluženje biti meso i mrsna trpeza (?!) iako slava pada sutra, u petak, na dan kad vernici inače poste.

- Mi oduvek slavimo ovako. Deda je tako praktikovao pa je tako nastavio i tata. Slava je uvek mrsna, bez obzira da li pada na petak ili ne. Mama i ja inače postimo svaki post pa i sredom i petkom pa ćemo nas dve ovaj dan postiti, ali za goste i ostale ukućane hrana će biti mrsna - rekla je Kristina pre par godina za Blic.

hrana, jelo, salate, salata
foto: Shutterstock

Ona objašnjava da bi se ovo u njihovom domu možda promenilo da je bilo zahteva gostiju, međutim kako kaže s obzirom da među njima skoro niko petkom ne posti, zbog mrsne trpeze nikada nije bilo primedbi.

Mnogi će na trpezu da iznesu i pečenje: Jagnje, jare, prase

Kod Milenkovića je pak malo drugačije. Zbog broja gostiju koji im kaže dolaze, spremiće i posno i mrsno pa tako niko neće ostati gladan.

slava
foto: Shutterstock

-Od kad smo preuzeli slavu, nastavili smo po običaju kako crkva kaže, tako da ako padne na post mi spremamo posnu slavu. Međutim, kako imamo dosta gostiju, uvek bude neko ko se ljuti da će kao ostati gladan jer nema pečenja, tako da smo odnedavno odlučili da na stolu bude i posna i mrsna hrana. Mi ukućani postimo, ali gosti nek se služe prema svom nahođenju - kažu Milenkovići iz Beograda.

Kurir, Đurđevdan, slava, rođendan
foto: Zorana Jevtić

Solomonsko rešenje

Ima i varijanti gde kad slava padne u petak i crkveno pravilo toga dana bude ispoštovano, te se posluži posna hrana, dok se sutradan pravi velika mrsna trpeza i tada je zapravo i najviše zvanica.

Šta kaže crkva

Ovogodišnji Đurđevdan bi pošto pada u petak trebalo da se proslavlja kao posna slava. Jednostavno takva su pravila, mada priznaju da su i oni po društvenim mrežama čuli različite stavove.

Sveti Đorđe
foto: Shutterstock, Zorana Jevtić, Printscreen/Youtube

- Đurđevdan bi bio mrsan samo ako bi pao u prvi petak posle Uskrsa. Sve ostalo kada slava padne u petak je posno - objasnio je tada za Blic profesor Bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović.

To je greh

Prema opisu iz crkvenog kalendara, ako se za slavu koja pada na post sprema mrsna trpeza, to je veliki greh, i u tom slučaju je bolje da se uopšte i ne sprema.- Kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, naprimer Nikoljdan, koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post. Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post - piše u crkvenom kalendaru.

Kako se dalje navodi, kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan.

Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, "prikazati" na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu.

Đurđevdan, Sveti Đorđe
foto: Youtube Printscreen

- To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji, čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu - stoji u crkvenom kalendaru.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track