LEKARI POMNO PRATE STANJE DEČAKA (9), JOŠ SE NE ZNA DA LI IMA MISTERIOZNI HEPATITIS! Dosadašnje analize nisu mnogo otkrile
Bolnica / Ilustracija, Foto: RINA

lekari na oprezu

LEKARI POMNO PRATE STANJE DEČAKA (9), JOŠ SE NE ZNA DA LI IMA MISTERIOZNI HEPATITIS! Dosadašnje analize nisu mnogo otkrile

Društvo -

Na osnovu dosadašnjih rezultata, još uvek se ne može sa sigurnošću tvrditi da li se kod dečaka (9), za koga postoji sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla, radi o bolesti jetre.

Ovaj misteriozni virus već se pojavio u najmanje 20 država. Dečak je smešten na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu već četiri dana.

Kako je sajt Telegraf.rs preneo reči svog izvora iz te medicinske ustanove, intenzivno se prati mališanovo zdravstveno stanje i obavljaju se ispitivanja. Portal prenosi da je dečak stabilno i da nema bolove, ali da se vodi kao težak pacijent jer mu je jetra u lošem stanju.

Podsetimo, dečak je u bolnicu doveden jer su roditelji primetili da je žut. Doktori su prvo posumnjali na hepatitis A, međutim, ispostavilo se da nije ta vrsta u pitanju.

Kako je za Kurir već ispričao pedijatar dr Saša Milićevića, hepatitis je zapaljenje tkiva jetre.

- Hepatitis je postojao i do sada, ali zabrinjava to što se javlja kod toliko dece i što nijedan od pacijenata nije imao hepatitis A, B, C, D, niti E, a to su poznate vrste hepatitisa. Identifikovan je adenovirus kod pacijenata. Adenovirus obično izaziva lagane infekcije i čudno je da sada napada jetru. Uglavnom izaziva dijareju, kijavicu, nekada povišenu temperaturu.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track