U SRBIJI ŽENE MOGU DA ABORTIRAJU I PRED POROĐAJ: To se može u određenim situacijama
Žene u Srbiji mogu da abortiraju i pred porođaj

PO ZAKONU

U SRBIJI ŽENE MOGU DA ABORTIRAJU I PRED POROĐAJ: To se može u određenim situacijama

Društvo -

U Hrvatskoj ne žele da izvedu abortus ženi kojoj je u 24. nedelji trudnoće otkriveno da beba ima veliki tumor na mozgu, da može umreti u utrobi i da predstavlja opasnost po nju, a to bi kod nas moglo da se uradi da se spase majka

Hrvatsku danima potresa slučaj Zagrepčanke Mirele Čavajde, kojoj u 27. nedelji, odnosno u sedmom mesecu trudnoće lekari, zbog prigovora savesti, ne žele da izvedu pobačaj, iako je u 24. nedelji utvrđeno da dete ima veliki tumor na mozgu, uz prognoze su da će dete ili umreti u utrobi ili će se roditi s teškim oboljenjima i "biti kao biljka", a da fetus sada ugrožava i njen život, jer mrtav plod može da izazove sepsu.

Pošto je u ovoj državi veliki uticaj Katoličke crkve, mnogi je, zbog želje da abortira, nazivaju ubicom, a kako navodi izvor Kurira, doktori se pozivaju na prigovor savesti, pa često ne rade ni abortuse trudnoća do 10. nedelje, kada je najmanji rizik.

U nekoliko državnih bolnica, kako piše BBC na srpskom, rekli su joj: "Žao nam je, ne možemo ništa uraditi, najbolje da odete za Sloveniju."

Sada sakuplja, prema navodima medija, 5.000 evra da tamo izvrši prekid trudnoće.

Etički odbor u Srbiji ima pet članova i čine ga:

- ginekolog

- internista

- pedijatar

- psihijatar

- profesor Pravnog fakulteta

Ginekolog dr Vanja Milošević kaže da je iz medija upućen u slučaj i da je saglasan s kolegama, jer zbog toga što, kako kaže za Kurir, nije urađena biopsija, možda bebi nije tačno ni postavljena dijagnoza.

Ginekolog dr Vanja Milošević
Ginekolog dr Vanja Miloševićfoto: Kurir televizija

- Nasilni prekid trudnoće se može uraditi samo kada je direktno ugroženo dete ili ukoliko se rodi mrtvo. Moramo imati opipljive dokaze. Ništa se ne sme bazirati na sumnji, mora postojati urađena biopsija, u suprotnom je u pitanju ubistvo - izričit je dr Milošević.

Jedan poznati srpski ginekolog koji ne želi da se eksponira u javnosti objasnio je za Kurir da se dešavalo da mora da se uradi abortus i maltene pred sam porođaj!

Dve ustanove u Beogradu

Gde se vrše abortusi posle 20. nedelje

U Srbiji se slučajevi nasilnog prekida trudnoće nakon 20. nedelje i odobrenja etičkog odbora mogu vršiti samo u GAK "Narodni front" i GAK "Višegradska" u Beogradu.

- Indikacije za prekid odmaklih trudnoća mogu da se pojave maltene i do samog termina. Ne moraju uvek biti u pitanju previd lekara, neuspostavljena dijagnoza, moguće su razne okolnosti, kao, na primer, značajno pogoršanje zdravlja trudnice tokom trudnoće - rekao je on i dodao da se u tom slučaju tada već porođaj radi u skladu sa akušerskim indikacijama, nekada prirodnim putem, a nekada carskim rezom.

Prof. dr Amira Egić, načelnica Odeljenja dnevne bolnice visokorizičnih trudnoća u GAK "Narodni front", kaže da je zakon u Srbiji jasan i da se svaka trudnoća koja je starija od 20 nedelja može prekinuti, ali samo ako ima anomalija.

Amira Egić
foto: Printscreen

- Ukoliko je trudnoća starija od 20 nedelja, a ustanovi se anomalija, o prekidu trudnoće mora da odlučuje etički odbor. On ima pet članova i čine ga ginekolog, internista, pedijatar, psihijatar i profesor Pravnog fakulteta. Ako se ustanovi da je prekid neophodan, onda je moguće uraditi ga - rekla je dr Egić.

Podsetimo, ginekolog prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK "Narodni front", rekla je da je najmanji rizik abortusa one trudnoće koja je stara do 10 nedelja, ali da rizik svakako uvek postoji.

Zna se ko odobrava abortus

Sve zavisi od nedelje trudnoće

Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama članom 7 utvrđuje ko odlučuje o uslovima za postojanje uslova za prekid trudnoće. Postojanje uslova za prekid trudnoće utvrđuje:

- do navršene desete nedelje trudnoće

- lekar specijalista akušerstva i ginekologije zdravstvene ustanove - od navršene desete nedelje trudnoće do navršene dvadesete nedelje trudnoće

- konzilijum lekara odgovarajuće zdravstvene ustanove

- posle navršene dvadesete nedelje trudnoće

- etički odbor zdravstvene ustanove

- Što je trudnoća veća, veći je i rizik. Ako se prekida trudnoća između 10. i 20. nedelje. To je moguće samo iz medicinskih indikacija i uz saglasnost komisije, uz strogo poštovanje svih preporuka i smernica kako se može postupak odobriti i obaviti, dakle samo ako ta trudnoća i njeno dalje održavanje ugrožavaju zdravlje žene ili je trudnoća sa anomalijama zbog čega se odobrava prekid. Kada su trudnoće starije od 20 nedelja, prekide ne radimo bez odluke etičkog odbora klinike.

Ana Mitrović Jovanović
foto: Printscreen

Suzana Trajković

Bonus video:

06:35

ZAPANJUJUĆA ČINJENICA O ŽENAMA KOJE SE ODLUČE NA ABORTUS! Dr Milošević otkrio šta je saznao i šta je potrebno za drugačiji ishod

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track