KARAĐORĐEVIĆ ODAN PAPI Istoričar tvrdi da je Aleksandar primio orden koji se ne daje pravoslavcima ČLAN JE KATOLIČKOG REDA?!
Foto: Zorana Jevtić

ŠOKANTNo

KARAĐORĐEVIĆ ODAN PAPI Istoričar tvrdi da je Aleksandar primio orden koji se ne daje pravoslavcima ČLAN JE KATOLIČKOG REDA?!

Društvo -

Pažnju javnosti neretko privuče dinastija Karađorđević raznoraznim spletkama na Belom dvoru, o čemu se u više navrata pisalo prethodnih godina, a sada su u centar dešavanja ponovo dospeli nakon što je princ Petar III abdicirao i u Sevilji pravo na nasledstvo krune preneo na brata Filipa.

E, to se nije svidelo njihovom ocu prestolonasledniku Aleksandru II Karađorđeviću, pa od toga da je znao za njihovu nameru u samo tri dana stiglismo da njega niko ništa nije pitao. To što se usprotivio u saopštenju za javnost, mnogi su pročitali zapravo reči Katarine, njegove druge supruge i maćehe prinčeva.

Aleksandar i Katarina Karađorđević
Aleksandar i Katarina Karađorđevićfoto: Zorana Jevtić

Zbog podsećanja na ono što je već objavljivano o trvenju među naslednicima Karađorđa Petrovića, a čemu je umnogome kumovala ova Grkinja, koja je u dvorski kompleks dovela i svoju ćerku Alison, prethodno je nateravši da se razvede i ostavi četvoro dece, o izbacivanju princeze Jelisavete ili princa Vladimira sa tog velelepnog poseda na Dedinju, o Katarininim pokušajima da zavadi braću, a svoje pastorke, i da ne nabrajamo više, ponovo se oglasio prestolonaslednik Aleksandar.

Nije verovao našima?

Doveo britanskog obaveštajca na srpski dvor

Posle useljenja u Beli dvor, Karadorđeviće je obezbeđivala Vojska Jugoslavije, da bi posle njenog izlaska iz kruga kasarne taj posao preuzela Žandarmerija. Janković je za Novosti podsetio i da je u pratnji princa Aleksandra prilikom dolaska u Beli dvor, kao i tokom prve godine njegovog boravka u Beogradu, stalno bio jedan član britanske obaveštajne službe.

On je u intervjuu Novostima ispričao da su među članovima porodice odnosi dobri, ali jedno pitanje je totalno razotkrilo stvarne odnose. Da li je bio svestan šta je odgovorio, ali vama će "samo kasti".

Abdikacija Petra II Karađorđevića u Seviljji
Abdikacija Petra II Karađorđevića u Seviljjifoto: Casa de Pilatos

- Petar me je pozvao iz Sevilje i obavestio da namerava da se drži svoje želje da više ne bude princ naslednik. Odavno znam za tu njegovu nameru. Pitao sam ga da li je siguran u svoju odluku. Filip mi je javio da je u Sevilji. Pitao sam ga da li je u Španiji sa suprugom i Stefanom, odgovorio mi je da je samo s majkom i Petrom (a bio je s princezom Danicom i sinom Stefanom, prim. Kurira). Nije mi spomenuo ceremoniju, niti da će tamo biti iko iz Beograda (a bio je i član Krunskog veća Ljubodrag Grujić, prim. Kurira). Nisam ni znao šta se dešava, sve dok nisam dobio Petrov mejl s dokumentima. Na jednom listu je bila njegova ostavka, a na drugom mnogo potpisa. Sve se odigralo iza mojih leđa, nisam znao ništa o tome. Kao sa starešinom kraljevskog dvora trebalo je da se konsultuju sa mnom.

Da li su protiv pravoslavlja?

U srpskom izdanju Njuzvika pre neku godinu objavljen je tekst u kojem je sagovornik bio Alberto di Luka, ambasador Suverenog malteškog reda u Srbiji, poznatijeg kao vitezovi hospitalci, malteški vitezovi, vitezovi sa Rodosa, malteški kavaljiri.

Tu je konstatovano da su "Ustavom" iz 1998. inicirali brojne izmene: revidirani su odnosi sa Svetom stolicom u pravcu potpune pravne autonomije, velikog majstora više ne imenuje papa. Iako je, treba reći, duhovna veza Malteškog reda i Rimokatoličke crkve neraskidiva, ovaj red je prilagodio organizacionu strukturu da bude više nego suverena radi jake diplomatske aktivnosti. Ženama je dozvoljeno da postanu članovi, a uvedeni su i blaži kriterijumi za priznavanje aristokratskog porekla. Takođe, ojačana je i prevlast rimske centrale, gde boravi veliki majstor, koordinacija nad četrdesetak nacionalnih udruženja. Danas budžet ove države bez teritorije pune njeni članovi, privatne zaostavštine i donacije, a koordinacija je pripomogla da i u Srbiju stigne više sredstava za pomoć.

Da li su, ipak, protiv pravoslavlja, postavljeno je pitanje uz konstataciju da su mnogi ubeđeni u to.

- Naravno da nismo. Mi smo duhovno najbliži. Katolici i pravoslavci imaju istu osnovu, istu kulturu, isto spiritualno okruženje koje omogućava dijalog. S vašim patrijarhom slažem se u potpunosti kada kaže da moramo da se koncentrišemo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja - rekao je ambasador.

Danas malteški vitezovi, navodi se dalje u tekstu, primaju u svoje redove sve hrišćane, a u Americi su, recimo, snažniji redovi koje su osnovali pravoslavci, među njima i kralj Petar II i njegov brat Andrej. Malo je poznato da je kraljica Marija Karađordević bila dama Malteškog reda Sent Džon i da je u Prvom svetskom ratu radila kao bolničarka. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odlikovan je Velikim krstom sa zlatnom zvezdom Malteškog reda, njihovim najvažnijim ordenom, pisao je Njuzvik.

I dalje ćemo se zadržati na Aleksandru i na Novostima. Ali datum neće biti notiran na 8. maj 2022. godine kada je objavljen pomenuti intervju, nego na 7. jun 2008. godine.

U tekstu dostupnom na njihovom sajtu pričalo se o Karađorđevićima, a jedan od sagovornika bio je i istoričar dr Miodrag Janković. Pisano je da je princ Aleksandar Drugi Karađorđević član je međunarodne organizacije Reda malteških vitezova, te da je to 2006. godine na javnom istupanju ovog reda u Beogradu rekao i ambasador malteških vitezova u našem glavnom gradu Flaminio Farnezi.

- Ovaj red je prvenstveno katolički - kazao je tada Janković i naglasio:

- Nikada ranije, nijedan srpski visoki političar, a posebno vladar, nije bio član ovog reda.

Dalje se navodi da je interesantno da je upravo princ Aleksandar primio visoki orden od pape, iako takvo priznanje nikada nije dobio nijedan pravoslavac pre njega.

Kako kaže Miodrag Janković, pun naziv je stalno rimokatoličko odlikovanje kraljevske kuće Dveju Sicilija - svešteni vojnički konstantinovski red svetog Đorđa.

- Ovo priznanje princ Aleksandar dobio je 1984. godine - dodaje Janković:

- Po pravilu, orden se može dodeliti samo osobi koja izjavi lojalnost aktuelnom rimskom papi!

Ovu izjavu Aleksandar Karađorđević nikada nije demantovao.

Kurir.rs/Novosti

Bonus video:

08:12

MALI ZVORNIK KRIJE PODZEMNI GRAD PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track