ODRŽANA KONFERENCIJA UDRUŽENJA ITALIJANA U SRBIJI: Beograd ugostio ugledne profesore iz Trsta, Slovenije i Hrvatske
Foto: Kurir

za još čvršće veze

ODRŽANA KONFERENCIJA UDRUŽENJA ITALIJANA U SRBIJI: Beograd ugostio ugledne profesore iz Trsta, Slovenije i Hrvatske

Društvo -

Beograd je u hotelu "Moskva", u organizaciji Udruženja Italijana u Srbiji, Zajednice Istrijana kao i Udruženja Italijana Crne Gore, ugostio ugledne profesore Narodnog Univerziteta u Trstu, ali i iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Oni su održali višesatni čas istorije i podsetili na Rapalski sporazum kada je 1920. godine pod pritiskom Britanije i Francuske, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala taj dokument kojim je određeno da Istra, Julijska krajina, Zadar i ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagruža jesu italijanska teritorija. Godine 1924. Italija je anektirala i Fiume (danas Rijeka) do tada slobodni grad.

Italijani u Srbiji
foto: Kurir

Konferencija je zapravo imala za cilj da okupi ugledne profesore, predstavnike udruženja i potvrdi odnose bliskosti i prijateljstva Narodnog Univerziteta u Trstu i regije Friuli Venezia Gulia sa Italijanima koji, iako malobrojni na području Srbije, pokazuju svoju posvećenost u očuvanju istorijskog nasleđa i unapređenju italijanske kulture,ali i promovisanju političkih, društvenih, kulturnih i ekonomskih odnosa sa Srbijom i jačanju još čvršćih veza.

"Želja nam je da ojačamo našu saradnju, pre svega sa državnim institucijama, napravimo čvršće i bliskije veze, pre svega sa Univerzitetom u Trstu, i tako čuvamo naše istorijsko i kulturno nasleđe, želimo da doprinesemo boljoj i intenzivnijoj saradnji”, rekao je predsednik Udruženja Italijana u Srbiji, Dejan Dučić.

Italijani u Srbiji
foto: Kurir

Konferenciji je prisustvovala državni sekretar ministarstva gradjevine, Biljana Popović, potpredsednik Narodnog Univerziteta u Trstu, Paolo Rovis, generalni sekretar Fabricio Soma, generalni sekretar Trikolornog komiteta Italijana u svetu Roberto Menia, predsednik Saveza Istrana Masimiliano Lakota i predsednici Zajednice Italjana Srbije i Crne Gore, Dejan Dučić i Aleksandar Dender.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track