06:32

OVE PODATKE NIKAKO NE OSTAVLJAJTE NA INTERNETU! Poverenik upozorio građane Srbije: Evo koji su najčešći primeri zloupotrebe

nek ostane lično

OVE PODATKE NIKAKO NE OSTAVLJAJTE NA INTERNETU! Poverenik upozorio: Đavo se krije u sitnim detaljima, PREDATORI VAS UVEK VREBAJU

Društvo -

Za građane Srbije i dalje su za pristup informacijama najzatvorenije policija i banke, navodi poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović.

Danas je počela kampanja "Neka ostane lično", a tim povodom sve mlade u Srbiji upozorava na opasnosti, koje vrebaju sa društvenih mreža.

Poverenik Milan Marinović gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije, gde je istakao da dobro promislimo kada ostavljamo lične podatke na internetu.

- Olako dajemo podatke, a oni su jedna vrsta najveće vrednosti. To je sve živo, od onih osnovnih, ime, prezime, adresa stana, broj telefona. Pa zatim, matični broj, broj lične karte, računa. Vaše zdravstveno stanje, porodična situacija, versko opredeljenje itd. - kaže Marinović.

Milan Marinović
foto: Kurir televizija

Na pitanje novinarke i voditeljke Kurir televizije Olje Lazarević da li treba da ostavljamo broj lične karte kada kupujemo onlajn, Marinović je istakao da nikakvi uslovi ne smeju da postoje.

- Kad vi naručite hranu, nije primereno svrsi da dajete matični broj i ličnu kartu, To su te neke nijanse koje mi pokušavamo da objasnimo preko kampanje. Niko nikad ne pročita politiku privatnosti, a tu su vam objašnjenje i odgovori na sva pitanja. Đavo se krije u detaljima, to su uvek ona najsitnija slova koja niko ne čita - kaže Marinović.

Milan Marinović
foto: Kurir televizija

On ističe da su najčešći primeri zloupotrebe podataka na društvenim mrežama.

- Najčešći i najopasniji primer su društvene mreže, je postoje razni internet predatori koji na razne načine mogu da iskoriste informacije koje im ostavljate. Ako napišete da idete na putovanje to je raj za provalnike. Ili ako kačite slike dece, u koju školu idu i sa kim se druže... Tako da vodite računa, procenite koliko vam je važno to što nabavljate, i pročitajte politiku privatnosti - kaže Marinović, poverenik.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:07

FEJSBUK MENJA IME? Sve bi trebalo da bude poznato za nekoliko dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track