05:01

HAOS U PROGRAMU UŽIVO! DOK JE PRIČAO O PRIRODI ZMIJA MU SE POPELA NA RUKU Njegova reakcija je hit: Biće vraćena u prirodu

čovek i priroda

HAOS U PROGRAMU UŽIVO! DOK JE PRIČAO O PRIRODI ZMIJA MU SE POPELA NA RUKU Njegova reakcija je hit: Biće vraćena u prirodu (VIDEO)

Društvo -

Zmije su veoma korisna prirodna stvorenja, a zakonom je zabranjeno ubijati ih.

Pojavila se informacija u medijima da je u Sremskoj Mitrovici najezda zmija. Šta se zapravo dešava i da li je zasita prisutna najezda zmija, ispitivala je novinarka Kurir televizije Aleksandra Plavšić.

zmija, Mihajlo Stanković
foto: Kurir Televizija

- Nije baš tačno da je najezda u pitanju, maj je period je kada većina reptila ima taj reproduktivni ciklus. Tada se one u potrazi za partnerima one se mogu sresti i u gradovima, i u selima, i negde gde ljudi baš često botave. Moraju da jedi, isto, jer su se probudile iz zimskog sna pre mesec i po dana. Najčešća zmija koju možemo videti ovde kod nas su smuk, dalje od vode, a blize vodi je belouška i ribarica. Sve su bezopasne - kaže za televiziju Kurir Mihajlo Stanković, biolog.

zmija, Mihajlo Stanković
foto: Kurir Televizija

Mihajlo je objasnio i zašto sve češće viđamo zmije u gradu i sredinama gde žive ljudi.

- Sremska Mitorvica ima dosta arheoločkih nalazišta, pa one vole kamen, i idu tu. Jedna stvar je što je beton čest u gardu, i što se beton zagreva preko dana, a noću isijava, a zmija ne zna da li je dan ili noć, odnosno da li je isijavanje betona ili sunce - kaže za televiziju Kurir Mihajlo Stanković, biolog.

A onda je Mihajlo pokazao jednu juče uhvaćenu zmiju.

Mihajlo Stanković
foto: Kurir televizija

- I danas će ona biti vraćena u prirodu, jer moramo znati da su sve zmije zaštićene. Ovo je jedno od značajnih članova ekosistema - kaže Stanković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:07

Majka Živana o sinu Danijelu koga je ujela zmija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track