Najnovije vesti

BIA ISTRAŽUJE KO JE KRIV ZA VEŠTAČKE NESTAŠICE ŠEĆERA: Pod sumnjom i jedan tajkun, OTKRIVENO ODAKLE JE I ŠTA JE RADIO!
Foto: Instagram Printscreen/192.rs

državni organi grade slučaj

BIA ISTRAŽUJE KO JE KRIV ZA VEŠTAČKE NESTAŠICE ŠEĆERA: Pod sumnjom i jedan tajkun, OTKRIVENO ODAKLE JE I ŠTA JE RADIO!

Društvo
20:03h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema potrebe za pravljenjem zaliha šećera, da je problem rešen, a da će se povodom veštačkih nestašica državni organi baviti slučajem jednog tajkuna iz Kolubarskog okruga koji je otkupom namirnica hteo da zaradi veliki novac i prevari državu.

Aleksandar Vučić u obilasku radova na obilaznici
Aleksandar Vučić u obilasku radova na obilaznicifoto: Kurir

Da bi stabilizovala tržište, Vlada Srbije je juče izjednačila cenu šećera za sva pakovanja, pa kilogram košta 89,99 dinara, bez obzira na to da li je u džaku ili kilogramskom pakovanju.

Šećer stigao u radnje

Na pitanje da li može da umiri građane da nema problema sa snabdevanjem namirnica, Vučić je prilikom obilaska radova na obilaznici oko Beograda rekao da nema potrebe za uznemirenost jer "nemamo problema ni sa šećerom ni drugim namirnicama".

- Već danas su u najveći broj radnji stigle dodatne količine - 260 tona, a spremili smo još 250 tona. Nemamo mi problema sa količinama šećera, imali smo problema s jednom firmom iz Kolubarskog okruga, s jednim tajkunom, nekim kamatarima koji misle da je vreme da zarade veliki novac - rekao je Vučić.

Najavio je da će se BIA i državni organi baviti ovim slučajem, a građani će imati šećera, soli, brašna, ulja... Ukazao je da je i za neke druge namirnice postojao pokušaj istog tajkuna da otkupi sve, misleći da vara državu i izbegava obaveze koje postoje.

BUKTE MREŽE

Zbog ovakvih nema šećera

"Zbog ovakvih nema šećera", "Trpaju puna kolica, zato su rafovi prazni", "Šećer treba da je 500, stoka od naroda", samo su neki od nekoliko desetina ako ne i stotina komentara na društvenim mrežama ispod fotografija na kojima se vide pojedinci koji iz radnje izvoze puna kolica sa šećerom, ostavljajući iza sebe prazne rafove. Neke od takvih fotografija objavljene su i na Instagram profilu 192.rs i izazvale su brojne komentare i kritike revoltiranih građana, koji ne razumeju zašto se pojedinci ovako ponašaju.

- Sve uspevamo da završimo. Ljudi ne treba da brinu. Imamo tolike količine šećera da možemo da intervenišemo u svakom trenutku - rekao je on i apelovao na građane da ne kupuju prevelike količine kako im ne bi propadalo.

- Ne može brašno da stoji godinama, nemojmo da bacamo. Molim građane da kupuju samo što im je potrebno - istakao je Vučić.

Izjednačena cena

Podsetimo, Kurir je juče pisao o veštačkim nestašicama i ekstraprofiterima koji su pored rafova sa šećerom ispraznili i palete s uljem na jugu Srbije, dok su mlinari najavili da će trgovinama smanjiti isporuku brašna u pakovanjima do pet kilograma.

Tim povodom je za Kurir televiziju govorio Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, koji je istakao da se Vlada na sve načine trudi da što bolje izađemo iz ove krize. On je apelovao na savest građana da ne zloupotrebljavaju trenutne situacije kako bi stekli što veću ličnu dobit prilikom prodaje ili preprodaje osnovnih životnih namirnica.

NOVE ODLUKE VLADE

Zabranjen izvoz drveta za pelet

grejna sezona, pelet
foto: Shutterstock

Pored odluke o ograničenju maloprodajne cene kristal šećera za sva pakovanja na 89,99 dinara za kilogram, Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila i odluku o privremenoj zabrani od 60 dana izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za državu, budući da se zbog povećanog izvoza nestašica ovih sortimenata najviše odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta. Odlučeno je i da se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Kandić je istakao i da će biti izjednačena cena šećera po kilogramu i u džaku i u kilogramskom pakovanju, pošto je jasna razlika u ceni dovela do nestašice ove namirnice.

Uroš Kandić
Uroš Kandićfoto: Kurir televizija

- Automatski neće više biti potrebe da neki naš komšija, poslastičar, kupuje kilogramska pakovanja. Ideja je da cena džaka bude jeftinija nego što je bila, da se izjednače cene da to bude negde 89,99 po kilogramu u prodaji i da se na taj način reguliše tržište - rekao je Kandić i istakao da neće biti nikakve nestašice brašna.

Kurir.rs

Bonus video:

 VUČIĆ O PITANJU KOSOVA I METOHIJE: Diplomatski ćemo pokazati zube, naše je da čuvamo našu zemlju i štitimo naš Ustav
05:18

VUČIĆ O PITANJU KOSOVA I METOHIJE: Diplomatski ćemo pokazati zube, naše je da čuvamo našu zemlju i štitimo naš Ustav

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja