LETO ZVANIČNO NIJE NI POČELO, A SUŠA I ŠTETOČINE VEĆ PUSTOŠE PŠENICU: Stručnjak upozorava za koliko će biti MANJI ROD ŽITA!
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Bliži se žetva

LETO ZVANIČNO NIJE NI POČELO, A SUŠA I ŠTETOČINE VEĆ PUSTOŠE PŠENICU: Stručnjak upozorava za koliko će biti MANJI ROD ŽITA!

Društvo -

Tropske temperature i nedostatak vlage u zemljištu u maju, u vreme nalivanja zrna pšenice, smanjiće prinos te poljoprivredne kulture u Srbiji za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je danas stručnjak za strna žita Miroslav Malešević.

žito
foto: Profimedia

On je za Betu rekao da i kada bi odmah pala kiša, da je za pšenicu kasno jer najveći deo korena više nije u funkciji, a na pojedinim parcelama sasušena je i lisna masa, skoro do klasa, pa je ishrana onemogućena.

- Prinos pšenice će biti smanjen za oko 30 odsto u odnosu na prinos iz prošle godine kada je bio dobar i prosečan po hektaru je iznosio više od pet tona po hektaru - rekao je Malešević.

Dodao je da se ove godine može očekivati prosečan prinos oko četiri tone po hektaru, te da će ukupan prinos u Srbiji biti oko 2,5 miliona tona, što je ispod prognoziranih 3,5 miliona tona.

Sinoćne padavine u nekim delovima na severu Srbije, koje su praćene gradom, kako je rekao, su beznačajne za pšenicu jer su lokalnog karaktera i nedovoljne pošto jer je po kavdratu palo desetak litara.

Malešević je rekao da su ove godine na prinos te poljoprivredne kulture uticala dva nepovoljna faktora, suša i nedostatak mineralnih đubriva, pa pšenica nije mogla da se normalno hrani, već je više "gladovala".

ŠTA ĆE BITI S ULJEM

Šteta i na uljanoj repici

Uljana Repica
foto: Profimedia

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je suša napravila veliku štetu i na uljanoj repici, čiji je prinos prošle godine bio 3,5 tona po hektaru.

- Njoj više ne može pomoći ni da kiša padne odmah, pa će prinos biti značajno smanjen - rekao je Jakšić. Dodao je da "kukuruz, soja i suncokret još odolevaju suši".

Nepovoljni vremenski uslovi sa tropskom temperaturopm od više od 30 stepeni pet dana za redom i uz to, bez kiše, doprineli su da se razvije, kako je rekao, niz štetočina od žitne pijavice, koja razvija bolest lemu, do biljnih vaši i insekata "pivci", koji iz zrna izvlače hranljive materije.

- Ne dešava se često da je mesec dana pred žetvu potrebno hemijskim sredstvima zaštititi pšenicu, ali treba voditi računa o tome kolika je karenca pojedinih insekticida da se ne bi desilo da se njegovi ostaci zadrže u zrnu - rekao je Malešević i dodao da je karenca nekih insekticida od 25 do 30 dana.

On je rekao da će, zbog ubrzanog sazrevanja, žetva ječma početi već 10. juna, a pšenice oko 20. juna.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track