USKORO VELELEPNA ZGRADA ARHIVA RGZ U BEOGRADU: Ministar Momirović i Borko Drašković obišli završne radove
Foto: RGZ

USKORO VELELEPNA ZGRADA ARHIVA RGZ U BEOGRADU: Ministar Momirović i Borko Drašković obišli završne radove

Društvo -

Povodom proslave jubileja 185 godina geodetske delatnosti u Srbiji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, u prisustvu direktora Republičkog geodetskog zavoda mr Borko Drašković, obišao je završene radove na novoj zgradi Arhiva RGZ-a.

Iako prvi podaci o opisivanju i merenju zemljišta u Srbiji datiraju još iz perioda srpske srednjovekovne države, 1837. se smatra za godinu početka razvoja profesionalne geodetske delatnosti jer je srpski knjaz Miloš Obrenović, na „Spasovskoj narodnoj skupštini” održanoj 28. maja 1837. godine u Kragujevcu, pokrenuo pitanje premera i klasiranja zemljišta. Knjaz je tom prilikom održao „Slovo” i u tački 3 naredio da se „…da zemlju motkom premeriti…” radi pravilnijeg razreza danka seljacima.

Borko Drašković
foto: RGZ

Pitanje katastarskog premera i osnivanja katastra u Srbiji pokrenuo je Milan Andonović koji je osnovao Zemljomersku školu u kojoj je za kratko vreme postojanja (1890-1895) odškolovan veliki broj savremeno obučenih zemljomera. Po prestanku rada ove škole Milan Andonović je osnovao Geodetski zavod, koji je nastavio započete radove na premeru za potrebe izrade regulacionih planova.

U ovom periodu se javljaju i vojne potrebe u pogledu izrade karata teritorije države Srbije što je povereno Drugom odeljenju Glavnog Đeneralštaba Srpske vojske, osnovanom 5. februara 1876. Tokom 1881. i 1892. godine završen je topografski premer Srbije u kojem su učestvovali, u to vreme pripravnici generalštabne službe, a kasnije velikani srpske vojske Stepa Stepanović, Petar Bojović i Živojin Mišić.

Borko Drašković
foto: RGZ

Ovo odeljenje je početkom ratova 1912. reorganizovano u ratnu jedinicu kao Topografsko odeljenje Vrhovne komande kojom je rukovodio divizijski đeneral Stevan Bošković, akademik i poznati geodetski naučnik i stručnjak. Između dva svetska rata Bošković je nastavio započeto i organizovao rad na uspostavljanju triangulacije, nivelmana, topografskih premera Jugoslavije, kao i izradu vojnih i topografskih karata.

Period od 1945. do 1987. godine karakterišu bitno različite okolnosti i uslovi u odnosu na period između dva svetska rata. Pred geodetsku struku su postavljeni zahtevi za radovima na obnovi države i agrarnoj reformi koji su bili ograničeni izazovima kao što su relativno mali broj geodetskih stručnjaka i nedostatak tehničke opreme. Uredbom Vlade Narodne Republike Srbije 1947. godine osniva se Geodetska uprava, koja 1974. postaje Republička geodetska uprava, samostalni državni organ sa nadležnostima planiranja, rukovođenja i izvođenja geodetskih radova.

Borko Drašković
foto: RGZ

Početkom devedesetih godina prošlog veka izvršena je reorganizacija geodetske službe. Dvadesetog novembra 1992. godine osnovan je Republički geodetski zavod. Tokom prethodnih 30 godina Republički geodetski zavod je unapredio i digitalizovao svoj način poslovanja i komunikacije sa korisnicima usluga i on danas predstavlja savremenu državnu instituciju koja nudi digitalne servise, podatke koji su dostupni, pouzdani i transparentni, a rad efikasan. Povodom proslave jubileja 185 godina geodetske delatnosti u Srbiji ministar Momirović je istakao da Republički geodetski zavod predstavlja snažnog partnera Vladi Republike Srbije u jeku najvećeg investicionog talasa u izgradnji infrastrukture u istoriji naše zemlje i naglasio da nas čeka veliki posao i projekti koji će izmeniti lice Srbije koje je teško zamisliti bez podrške ekspertskih timova RGZ-a. Momirović je rekao da su aktivnosti Republičkog geodetskog zavoda omogućile Srbiji da privuče strane investitore, ekonomski napreduje i postane moderna i uređena država.

Borko Drašković
foto: RGZ

Direktor Republičkog geodetskog zavoda mr Borko Drašković se zahvalio Vladi Republike Srbije i Svetskoj banci na podršci koju je RGZ imao tokom reforme poslednjih sedam godina, istakavši zadovoljstvo da sada ulazimo u fazu kada rezultati tog rada postaju vidljivi. Drašković je izjavio da je jedan od tri najveća straha koje građani imaju – strah od gubitka imovine i da je RGZ čitavu svoju misiju orjentisao na garantovanje maksimalne bezbednosti sigurnosti nepokretnosti. Novoizgrađenom zgradom Arhiva rešeno je pitanje trajnog čuvanja dokumentacije a Republički geodetski zavod nastavlja svoju digitalnu reformu koja omogućava građanima i privredi da do svih podataka kojima raspolaže RGZ dođu jednostavno i brzo „jednim klikom“ na mobilnim telefonima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track