INSTITUT "DEDINJE": Studenti iz Banjaluke u nastavnoj bazi (FOTO)
Foto: privatna arhiva

INSTITUT "DEDINJE": Studenti iz Banjaluke u nastavnoj bazi (FOTO)

Društvo -

U amfiteatru nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" održana je konferencija za medije povodom edukativnog boravka studenata treće i šeste godine banjalučkog Medicinskog fakulteta u ovoj instituciji, koja je prema sporazumu potpisanom pre četiri godine, postala nastavna baza banjalučkog Medicinskog fakulteta.

Ekipa budućih lekara je, kao i prethodnih godina, bila u prilici da se tokom nekoliko dana boravka u Institutu, upoznaju sa programima rada ove institucije i da se u manjim grupama uključe u rad kolega, vide kako se pristupa dijagnostici, programu lečenja, kako se izvode komplikovani zahvati u hirurgiji i rehabilitaciji bolesnika, uključujući i one sa najtežim komplikacijama, kojima se jedino bave stručnjaci u ovoj instituciji. Grupi budućih lekara, predvođenu dekanom Medicinskog fakulteta prof. dr Rankom Škrbićem, akademikom prof. dr Duškom Vulićem i asistentkinjom dr Jelenom Jovanić, na kraju višednevnog boravka u Institutu, obratili su se doc. dr Ivana Petrović, zamenica predsednika Naučnog veća Intsituta "Dedinje" i doc. dr Slobodan Mićović, upravnik Klinike za kardiohirurgiju.

Banjaluka, Dedinje
foto: privatna arhiva

- Za ovih pet dana boravka kod nas, imali ste priliku da vidite novu zgradu "Dedinje 2", klinike za kardio i vaskularnu hirurgiju, anesteziju, kardiologiju i da se upoznate sa najnovijim dijagnostičkim i kliničkim veštinama koje će vam pomoći u budućem radu kao i u odabiru grane medicine kojom ćete se u budućnosti baviti. Nastava je protekla u prepodnevnim i popodnevnim vežbanjima, a predavanja smo imali i u novom Centru za telemetriju u kojem se prate dijagnostički parametri, pa ste imali priliku da vidite i najsavremenije dostignuće u oblasti kardiovaskularne medicine. Dragi studenti, imamo mnogo planova, projekata i saradnji, trebaju nam mladi ljudi poput vas – kazala je doc. dr Petrović.

Zahvaljujući se na toploj dobrodošlici, dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić je izrazio zadovljstvo što se i ova generacija banjalučkih studenata Medicine našla u ovoj, kako je rekao, renomiranoj kući.

- U ime kolektiva Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci i u svoje lično ime, zahvaljujem se i ovoga puta na odličnoj saradnji. Srećni smo što naši studenti jedan deo svog kliničkog staža obavljaju u ovakvoj prestižnoj kući kao što je Institut "Dedinje" . O prednostima i iskustvima koje studenti na završnoj godini imaju, suvišno je govoriti. Ovo je veliki iskorak i otvaranje novih vidika za mlade ljude koji se opredeljuju za pravac kojim će teći njihovo dalje školovanje, a boravak i učenje u ovoj kući mnogima pomogne u odabiru, jer "Dedinje" ima sve ono, čak i bolje, nego što se može videti u nekim drugim zdravstvenim centrima. Ovo je jedna od najprestižnijih kuća kada je u pitanju kardiovaskularna patologija, ne samo na Balkanu, nego i u Evropi i svetu – kazao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić koji je izrazio veliku zahvalnost domaćinima na čelu sa prof. dr Milovanom Bojićem, koji je nesebično podržao ideju da banjalučki studenti, već četiri godine, redovno borave i uče u "Dedinju".

Institut „Dedinje“ je zahvaljujući specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske, koje su uspostavljene pre mnogo godina, preuzelo ulogu domaćina kao kuća koja je vodeća, ne samo u regionu, već se po dostignutim rezultatima popela na sam tron evropske kardiovaskularne hirurgije.

Banjaluka, Dedinje
foto: privatna arhiva

- Naša saradnja je tek počela, nadam se da ćemo se u budućnosti viđati jako često, među vama vidim buduće profesore, docente, kardiologe, kardiohirurge… Mi smo tu da vas naučimo, da naše iskustvo i znanje nesebično podelimo sa vama, da zajedno uspešno iznesemo epidemiju kardiovaskularnih oboljenja. Meni, kao učitelju, najdraže je kad vidim da me je učenik pretekao. U Kliničkom centru u Banjaluci uskoro svečano otvaramo Kliniku za kardiohirurgiju, naš ceo tim će biti tamo, operisaće zajedno sa mladim kolegama koji su od strane rukovodstva Kliničkog centra i Medicinskog fakulteta, određeni da se specijaliziraju u kardiohirugiji. Neki od njih su već kod nas, ali i u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Uz nas, oni će izrasti u velika imena kardiohirurgije – rekao je doc. dr Slobodan Mićović, poručivši da nauka neće biti zapostavljena i da će se intenzivno raditi na razvijanju naučne saradnje i zajedničkih projekata.

- Zahvaljujem se Institutu "Dedinje" na dugogodišnjoj saradnji. Direktor prof. Bojić je od samog početka razumeo naše želje. Ono što je novo u organizaciji je da od prošle godine dolaze mešovite grupe studenata, ne samo sa završne godine, već i mlađi studenti koji su sada u mogućnosti da u okviru izbornog predmeta "Pregled bolesnika sa srčanim manama" dođu i uče u jednoj ovakvoj instituciji koja je na samom vrhu u lečenju kardiovaskularnih bolesti u Evropi. Velika nam je čast što ćemo i dalje sarađivati sa vama, na našu radost i radost velikog broja pacijenata iz Republike Srpske koji dolaze da se leče u "Dedinju". Ova saradnja predstavlja pravi primer kako treba da sarađuju institucije između naših država – kazao je akademik prof. dr Duško Vulić.

Studenti su u Institutu "Dedinje" imali najbolje učitelje koje su preporučili rezultati njihovog rada, a ova kuća decenijska nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za predmete interna medicina, hirurgija, radiologija i anesteziologija, sa tako velikim iskustvom, ove godine je studentima iz Banjaluke otvorilo vrata nove zgrade "Dedinje 2" u kojoj su imali priliku da upoznaju rad na najsavremenijim medicinskim aparatima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja