BOJLER I MAŠINU UKLJUČUJTE NOĆU, A MALE UREĐAJE... Ovo su TRIKOVI koji mogu da vam smanje račun i za NAJMANJE 2.000 DINARA! (FOTO)
Trikovi za smanjivanje računa za struju, Foto: Shutterstock

SAVETI ZA UŠTEDU

BOJLER I MAŠINU UKLJUČUJTE NOĆU, A MALE UREĐAJE... Ovo su TRIKOVI koji mogu da vam smanje račun i za NAJMANJE 2.000 DINARA! (FOTO)

Društvo -

S obzirom na to da je najavljeno poskupljenje električne energije, za sve građane Srbije bitno je da je racionalno troše i da znaju cake kako da smanje svoje račune

Najava da će u Srbiji poskupeti struja navela je mnoge na razmišljanje o štednji! Najpre je iz EPS stigla informacija da će struja da poskupi minimum između 20 i 40 odsto, što je predsednik Srbije negirao i rekao je da cene "neće da odu u nebesa".

Ma koliko poskupljenje bilo, važno je da znate za trikove kako da uštedite.

Jedan beogradski električar za Kurir otkriva kako da na uređajima koje koristite svakodnevno i uštedite.

Klima-uređaj

Tokom letnjih dana klima je neophodna, ali mnogo troši.

- Termostat bi trebalo da se podešava na višu temperaturu, tako da ne bude, na primer, 23 već 25 stepeni, jer se tako štedi energija od tri do pet odsto.

Klima Uređaj, Klima Uređaji, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Šporet

Kuvanje je posebno u višečlanim porodicama deo svakodnevice, pa tako podrazumeva i veliku potrošnju struje.

- Kada koristite rernu, ključni savet je da se ona ne otvara tokom pečenja, a ko može, preporučuje se da peče dva jela u njoj, jer se, osim struje, tako štedi i vreme. Caka je i u tome da se rerna ranije isključi i jelo ostavi da se dopeče na toploti dok se rerna hladi. Što se ringli tiče - ključna stvar je da veličina šerpe odgovara i veličini ringle, da se bespotrebna energija ne bi rasipala, kao i da se koriste šerpe koje imaju deblje dno, čuvaju energiju jer se hrana u njima brže sprema.

Šporet
foto: Profimedia

Veš-mašina i mašina za sudove

Za ova dva uređaja važi isto pravilo - ni mašinu za veš ni mašinu za sudove ne uključujte dokle god nisu dupkom pune, jer koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i sudova u njima. Preporuka je da se uključuju po jeftinoj struji, jer se tako može znatno uštedeti.

veš mašina, pranje, čišćenje
foto: Profimedia

EPS savetuje

Lako do uštede od 2.000 dinara

Iz EPS su obavestili građane da povedu računa o tome kako troše električnu energiju, a predložili način da se uštedi: - Laptop uključen u utičnicu troši u proseku 87,6 kW godišnje, dok stalno povezana mikrotalasna pećnica tokom godine troši skoro 24,96 kWh. Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije troše: mašina za pranje sudova (480 kWh godišnje), šporet s električnom pločom za kuvanje (315 kWh godišnje) i rerna (290 kWh godišnje) - naveli su iz EPS i takođe posavetovali da veš-mašinu uključujete isključivo kada je struja jeftina, jer samo na taj način možete mesečno uštedeti i do 2.000 dinara.

Frižider

Što se frižidera tiče, bitno je da obratite pažnju na to da vam vrata nikada ne budu dugo otvorena jer će mnogo toplote ući unutra.

- Uređaj onda mora opet da se spusti na temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje - kaže naš sagovornik.

Frižider, čovek
foto: Shutterstock

Sijalice

Koliko god možda zvučalo suludo, gašenje sijalica znatno štedi električnu energiju. Posebna je ušteda ako se obične sijalice zamene štedljivim LED sijalicama, koje su znatno manji potrošač u odnosu na obične.

LED sijalice, Hangar
foto: PR

Bojler

Jedan od najvećih potrošača struje je bojler, pa za njega valja iskoristiti jeftinu struju i vodu zagrevati isključivo noću. I to nije jedino što štedi...

- Kamenac usporava proces zagrevanja i dovodi do veće potrošnje struje. Zato je veoma bitno bojler čistiti redovno od kamenca - rekao nam je električar sa kojim smo mi razgovarali, dok je jedan drugi za Prvu TV pak rekao:

- Ja lično ne isključujem bojler nikada. Nije nikakva ušteda ako ga vi isključite. Pristalica sam toga da se bojler uvek drži uključenim, osim ako nije bojler u vikendici, gde samo povremeno odlazite.

bojler
foto: Profimedia

Ostali uređaji

Kada ne koristite manje uređaje u kući, obavezno ih isključujte iz struje. Najviše struje crpi računar, pa ako njega iz nekog razloga ne gasite - ugasite barem monitor. Takođe, mikrotalasna, televizor, punjači i ketleri troše struju čak i kada su samo uključeni u utičnicu. Preporuka je sve isključivati.

Mikrotalasna
foto: Jutjub

Suzana Trajković

Bonus video:

01:21

BOJLER MOŽE DA BUDE FATALAN KAO I BOMBA: Izbegnite eksploziju i strujni udar! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track