RADOVAN SE MUČIO S KILAŽOM I HOLESTEROLOM, A ONDA JE OVDE PROMENIO ŽIVOT: Ako šetaš, a majica ti nije sva mokra, nema vajde!
Foto: Čigota

RADOVAN SE MUČIO S KILAŽOM I HOLESTEROLOM, A ONDA JE OVDE PROMENIO ŽIVOT: Ako šetaš, a majica ti nije sva mokra, nema vajde!

Društvo -

- Ako se vratiš iz šetnje, a majica ti nije potpuna mokra, onda nisi ni šetao. A ko može da pređe šest kilometara na sat, taj je uspeo, regulisaće holesterol, kilažu, doći na zelenu granu - priča nam Radovan Jovanović iz Čačka, koji je našao način da steše kilograme i sredi život.

Iako bi mnogi rekli da 108 kilograma za čoveka od 181 cm, koliko je ovaj četrdesetogodišnjak imao zimus, nije neka cifra ni briga, Radovan je, pre svega zahvaljujući supruzi koja je lekar, shvatio da nešto mora da menja. Pod hitno.

Čigota
Čigotafoto: Čigota

- Holesterol mi je večito bio visok. Ne znam šta se nisam pokušavao, silne dijete, surutka, sve što sam čuo. A onda je jednog dana došla supruga s mojim rezultatima - holesterol 8,65 i na to još 5-6 povećanih faktora rizika. Rekla mi je da je ovako više nema smisla, da mi je nepunih 40 i da ćemo se uskoro pozdravljati ako nešto ne promenim. Rešila je da idem u Čigotu na Zlatiboru, za koju sam mislio da idu oni najdeblji i nikad mi nije palo na pamet da meni nešto tako treba - kaže za Kurir Radovan, inače inženjer tehnologije.

Sa suprugom oko Sretenja odlazi u Specijalnu bolnicu za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma ''Zlatibor'', poznatiju kao Čigota. Odatle 20 dana kasnije izlazi s 97 kilograma. Kući gubi još kilogram, pa ipak vraća dva i sve u smenu - dolazi na 11 kg manje.

- Dok nisam otišao u Čigotu, poslednji put sam se nekom fizičkom aktivnošću bavio još na fakultetu. A na Zlatiboru me je sačekao program ozbiljnih sportskih aktivnosti. Posle doručka sledi prva šetnja od sat vremena. Tu smo podeljeni u tri grupe u zavisnosti od fizičke spremnosti. Prva su oni koji mogu da pređu 2-5 km u satu, druga 3-4 km, a treća šest. Krenuo sam sa drugom i prešao u prvu. Doktori insistiraju da se sve svede na šetnje, a ne na trčanje. Puls mora da se podigne na 120 do 140, preko toga nije dobar jer se u tom slučaju troše mišići, a nama je cilj da trošimo mast - objašnjava Radovan.

Čigota
foto: Čigota

Do podne odrade već tri treninga jer imaju i dva odlaska na bazen, a popodne sledi nova šetnja i vežbe u parteru.

- Prva dva dana je kriza, jedva sam se popeo do spomenika, treći dan se navikavaš, a već četvrti je vrhunski - veli Radovan, kome je gora muka bila kad je ugledao tanjir - dve trećine je salata, a jedna parče mesa:

- I kad to vidiš misliš da ćeš umreti od gladi. Ali, pošto se nešto jede na svaka dva sata, taman kad osetiš glad ide ručak ili voće. Jeste da jedete jako malo, ali dovoljno u toj priči. Pojedete oko 1.200 kalorija dnevno, koliko ih i potrošite.

ČIGOTA REKORDER - IVAN BOGAVAC

- rođen 1988.

- Živi u Kraljevini Danskoj

- Boravak od 2. maja do 11. oktobra 2015. (164 dana)

- Početna kilaža 230,7 kg

- Kilaža na odlasku 127 kg

Ali, šta raditi kada dođete kući da se ne vratite starim navikama i kilogramima.

- Ko prođe program "Čigota" definitivno se zarazi tim načinom života. Polako počinjete da shvatate celu priču i šta je važno. Kad dođete kući dovoljna su 2-3 treninga nedeljno, da održavate kilažu i kondiciju. To su šetnje brzog hodanja i blago istezanje, u teretanu ne idem. A kad pada kiša na traci sam. Skroz sam promenio život. Obroke nosim sa sobom na posao - dve voćke, ručak. Evo, danas sam zagrejao sarmice i paradajz salatu, uz krišku sira, ruku na srce starog, ali nemasnog - priča Radovan koji je oko Vaskrsa opet bio u Čigoti osam dana i spao na 93 kg, a veli i da je supruga smršala, mada dodaje da nije morala, kao i da su se Čigotom sad zarazili i njegovi roditelji i brat.

Ali što je najvažnije, postigao je glavni cilj:

- Holesterol mi je prvi put u poslednjih 10 godina ušao u normalu.

Čigota
foto: Čigota

Nutricionistkinja Milica Cvijović objašnjava za Kurir da dobro izbalansirana ishrana podrazumeva pet obroka, u tačno određeno vreme.

- Hrana se ne soli prilikom pripreme, ali to ne znači da je bezukusna. Svi biljni začini se koriste obilato. Zabranjeno je sve što u maloj količini ima veliki broj kalorija - kajmak, masni sirevi, suhomesnati proizvodi, svinjetina, jagnjetina, beli hleb i peciva, kečap, majonez... sokovi jer su samo šećer u čaši, kao i sva alkoholna pića - navodi Cvijovićeva i dodaje da pravilna i balansirana ishrana treba da bude deo svakodnevnog života, a ne muka i opterećenje, te da svako treba da napravi sopstveni plan obroka spram svojih obaveza.

ZDRAVI OBROCI

recept, kačamak
foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

DORUČAK

- integralne žitarice

- mladi sir

- belance

- jogurt

- žitne kaše

- proja

- kačamak

- palenta

RUČAK

- čorba od povrća

- meso ili riba

- sveža salata

VEČERA

jaja, kuvana jaja, jaje
foto: Profimedia

- povrće - sir ili jaje - jogurt - integralni hleb

UŽINE

- najčešće sveže voće

Čigota
foto: Čigota

PROGRAM ČIGOTA

- osnovan 1989.

- prošlo ga više od 50.000 ljudi

- fizičke aktivnosti strogo dozirane, 3-4 sata dnevno

- fizičke aktivnosti: duge, rekreativne šetnje, vežbe u sali i vežbe u bazenu

- svaka aktivnost traje 45-60 minuta pod kontrolom profesora sporta

- pet obroka - tri glavna i dve užine

- dnevni energetski unos između 1.000 i 1.500 kcal

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track