04:39

GASITE KOMPJUTER ČIM ČUJETE GRMLJAVINU Profesor otkriva: Na ovim mestima ste najsigurniji u oluji, ali vaši UREĐAJI SU U OPASNOSTI

DA LI STE ZNALI?

GASITE KOMPJUTER ČIM ČUJETE GRMLJAVINU Profesor otkriva: Na ovim mestima ste najsigurniji u oluji, ali vaši UREĐAJI SU U OPASNOSTI

Društvo -

Kako se zaštiti od groma večito je pitanje na koje je odgovorio prof. dr Milan Savić sa Elektrotehničkog fakulteta.

Profesor je naveo da u gradskim sredinama ne bi trebalo da budemo u opasnosti, ali kad smo na otvorenom naš cilj bi trebalo da bude da se što pre sklonimo u auto.

- Prvo je najbitnije da se čovek zaštiti tako što će otići u neki zatvoren prostor. Osim toga u gradskim sredinama štite nas zgrade jer imaju gromobransku zaštitu. Problem nastaje kada se nalazimo na otvorenom prostora, najbolje je da uđemo u kola. Automobil je dobra zaštita odnosno sva struja kada udari grom u kola se raspoređuje i verovatno će samo gume biti probušene, ali će čovek biti zaštićen - rekao je Savić.

Milan Savić
foto: Kurir Televizija

On se osvrnuo i na uređaje poput telefona i televizora za koje smatra da ne treba da plaše.

- Mobilni telefoni uopšte ne utiču na udar groma. Televizori i druge elektronske naprave imaju prenaponsku zaštitu. U kućama gde postoje osetljivi elektronski uređaji i skupi može da se koristi sofisticirana zaštita koja je poprilično skupa - rekao je Savić.

Međutim, kompjuter kako tvrdi ne treba koristiti dok grmi jer ni zbog magnetnih polja mogli svi podaci da se izgube.

- Nije dobro raditi na kompjuteru kada grmi. Čak i kada je laptop u pitanju koji ima bateriju. Zbog toga što se javljaju elektromagnetna polja koja mogu da oštete podatke. Znači ne da oštete kompjuter već da se izbrišu podaci - rekao je Savić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:13

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Marić stao u odbranu profesora sa Arhitektonskog fakulteta ADVOKATICU JE OVO ŠOKIRALO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track