BIO JE NOVINARČINA, BESPOŠTEDNI BORAC ZA PRAVDU I ISTINU: Porodica i kolege odale počast prerano preminulom Predragu Peci Jeremiću
komemoracija Peci Jeremiću, Foto: Zorana Jevtić

komemoracija u Skupštini grada

BIO JE NOVINARČINA, BESPOŠTEDNI BORAC ZA PRAVDU I ISTINU: Porodica i kolege odale počast prerano preminulom Predragu Peci Jeremiću

Društvo -

Komemoracija povodom smrti novinara i pisca Predraga Pece Jeremića održana je danas u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Komemoraciji je, pored Pecine supruge Aleksandre i sina Vuka, prisustvovao i veliki broj kolega i prijatelja, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je pružio veliku podršku i utehu Jeremićevoj porodici.

Vesić sa porodicom Jeremića
Vesić sa porodicom Jeremićafoto: Zorana Jevtić

- Napustio nas je Predrag Peca Jeremić. Peca je bio novinarčina. Starog kova. Temeljit i ozbiljan. Kakvih skoro da više nema. Ipak, Peca je pre sve bio drug, prijatelj. Bio je laf. Izvini, Peco, ako nekada nisam imao dovoljno vremena da se vidimo. Ili ako ti nisam odmah odgovorio na poziv. Mnogo će mi nedostajati naši razgovori. U životu je uvek tako. Nemamo dovoljno vremena za drage ljude, a kada ih izgubimo tek tada shvatimo koliko nam nedostaju. Putuj dragi Peco. Ne znam zašto si nas tako iznenada ostavio?

Možda ćeš nam to reći kada se sretnemo na nebu. Otišao si iznenada sa ovog sveta kao da si potrčao za nekom dobrom novinarskom pričom. Sve se nadam da ćeš da me pozoveš i da mi kažeš: "Ej, znaš šta sam našao?". Mi, tvoji prijatelji, brinućemo o tvojoj porodici. Ti znaš da će biti tako. A jednog dana, kada se sretnemo na nebu, otkrićeš nam tajnu zašto si tako otišao. Počivaj u miru dragi prijatelju - rekao je za Kurir Vesić opraštajući se od svog prijatelja Pece.

Takođe i Rajko Nedić, odgovorni urednik Kurira, oprostio se od prerano preminulog kolege.

Rajko Nedić
Rajko Nedićfoto: Zorana Jevtić

- Hrabro i beskompromisno je istraživao veze mafije i politike ne samo kroz analitičke tekstove, već i u brojnim intervjuima sa poznatim ličnostima iz sveta politike, podzemlja i estrade, burnih vremena u kojima je živeo. Peca se kao i devedesetih, a sada kao iskusan novinar, pripadnik stare garde poslednjih godina, prilagodio novim trendovima, pa je kroz portal Embargo nastavio tamo gde je stao u novinama i knjigama: pre svega bespoštednoj borbi za pravdu i istinu u kojoj je ostavio neizbrisiv trag. Tako je živeo. I takav je ostao do poslednjeg trenutka - rekao je Nedić na komemoraciji.

Vasilije Papović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo", i Milomir Marić, obraćajući se okupljenima u sali, podsetili su na Pecinu karijeru i uspehe koje je ostvario kao novinar i urednik.

komemoracija Peca Jeremić
foto: Zorana Jevtić

Peca Jeremić je sahranjen danas na Novom groblju u Beogradu u 13.30 sati, a preminuo je iznenada 3. juna u prestonici.

Jeremić je radio na Studiju B, bio je jedan od urednika u listu Glas javnosti, novinar i kolumnista nedeljnika Grom, kao i lista Kurir. Napisao je i tri dela knjige "Sačekuša".

Predrag Peca je kao student Fakulteta političkih nauka u Beogradu daleke 1984. godine počeo da radi u redakciji "Večernjih novosti" i da se kao mlad novinar bavi "škakljivim" temama, te je prvi tokom devedesetih pred kamere doveo ljude iz sveta kriminala.

Vrlo brzo je u novinarstvu postao zapažen po reporterskim istraživačkim tekstovima, pričama o političkim i ekonomskim aferama, pričama iz oblasti kriminala, ljudima iz sive zone i, kako kaže, knjiga "Sačekuša specijal - Na olovku opljačkali Srbiju!" je nastala kao prirodni sled događaja, s namerom da se neke stvari nikada ne zaborave.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track