RAZOČARAN Otac malog Radenka: Šokiran sam, ubici mog deteta samo tri godine robije
Foto: Privatna Arhiva

posle presude lekaru

RAZOČARAN Otac malog Radenka: Šokiran sam, ubici mog deteta samo tri godine robije

Društvo -

Po­sle pet i po go­di­na od smr­ti de­ča­ka iz Lo­zni­ce do­ne­ta ne­pra­vo­sna­žna pre­su­da ko­jom se dr Do­bri­vo­je Bo­ja­nić osu­đu­je na za­tvo­r­sku ka­znu i za­bra­nu od pet go­di­na ba­vlje­nja le­ka­r­skim poslom

Dr Dobrivoje Bojanić, ortoped iz lozničke opšte bolnice, osuđen je u Osnovnom sudu u Šapcu nepravosnažno na tri godine zatvora i dobio je pet godina zabrane bavljenja lekarskim poslom. Ovo je za sada epilog slučaja koji je pre pet i po godina potresao Srbiju, kada je 2. oktobra 2016. tada osmogodišnji Radenko Nikodinović prilikom dečje igre pao, a posle samo šest dana preminuo od gasne gangrene.

Lekarska komora

Oduzeta licenca zbog nestručnog lečenja

Sud časti Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju oduzeo je u aprilu 2018. na dve godine licencu za rad dr Bojaniću. To je učinjeno jer je „od 2. do 5. oktobra 2016. u svojstvu specijaliste ortopedije u Opštoj bolnici u Loznici nestručno lečio prelom leve ruke maloletnog Radenka Nikodinovića iz sela Kozjak“.

Roditelji pokojnog mališana Milan i Zorica Nikodinović svedočili su da je Radenku dr Bojanić stavio gips na ruku, tvrdeći „da je sve u redu i da su kosti savršeno uklopljene“. I pustio ga je kući. Dečak je dobio temperaturu, ali ortoped nije učinio ništa kako bi se stanje stabilizovalo. Kada je mali Radenko hitno prebačen u Institut za majku i dete u Beogradu, već je bilo kasno. Ispod gipsa je došlo do gasne gangrene i mada je u Beogradu tri puta operisan, nije bilo spasa, s obzirom na to da se bakterija koja izaziva sepsu proširila na pluća i glavu.

Dečakov otac je razočaran presudom. Ističe da je još u šoku i da ne može da veruje da je za smrt deteta kazna samo tri godine zatvora.

Loznica, Bolnica, Smrt, Lekari, Dijagnoza, Radenko Nikodinović, Dobrivoje Bojanić, Zdravsteni Sistem
foto: Stefan Jokić

Osnovni sud u Šapcu

Lekari iz Beograda oslobođeni

Kurir je kontaktirao i sa Osnovnim sudom u Šapcu. Od njih smo dobili odgovor u kojem je između ostalog navedeno:

- U krivičnom predmetu Osnovnog suda u Šapcu 3K.459/18, u kome postupa sudija Tatjana Ilić, a koji se vodi protiv okrivljenih Dobrivoja Bojanića iz Loznice, Žarka Ðuraškovića iz Novog Beograda i Blagoja Grujića iz Novog Beograda, zbog krivičnih dela teška dela protiv zdravlja ljudi, doneta je prvostepena presuda na osnovu koje je okrivljeni dr Dobrivoje Bojanić iz Loznice proglašen krivim za krivična dela teška dela protiv zdravlja ljudi i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti trajanju od pet godina počev od dana pravosnažnosti presude, s tim što se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja navedene mere bezbednosti - saopšteno je iz suda uz konstataciju da presuda nije pravosnažna:

- Okrivljeni dr Žarko Ðurašković i dr Blagoje Grujić su navedenom prvostepenom presudom oslobođeni optužbe.

- Bio sam na izricanju presude. Još ne mogu da dođem sebi. Od početka suđenja, koje zbog raznih odlaganja traje godinama, sada mi je bilo najgore. Sve mi se vratilo, sve slike, sva tuga, sve ono što se dogodilo, sva ta bol koja nikada ne može proći. Na sve to ovakva presuda. U sudnici je bio i dr Bojanić i ne mogu da verujem šta je sve rekao pre izricanja presude. Shvatam da se čovek brani, ali ne tako. Smrt deteta je u pitanju, ima li šta strašnije i bolnije? Teško sam sve ovo podneo. Nezadovoljni smo i šokirani ovakvom presudom. Velika je ovo sramota i žalićemo se Višem javnom sudu u Šapcu. Mog dečaka, mog Radenka, ništa neće vratiti, ali neka kazna onome ko je odgovoran što ga više nema bude primerena - kaže Milan za Kurir i dodaje da još nije dobio presudu i da je verovao da će „onaj ko treba odgovarati za smrt njegovog deteta“:

- Za razbojništvo, što otmu u nekoj prodavnici preteći nožićem, dobiju tri godine zatvora. Pa zar je tolika kazna i za smrt jednog deteta od osam godina, ma čije ono bilo?!

Zaćutao

Doktor se ne javlja

Broj dr Dobrivoja Bojanića na koji smo ga zvali i na koji nam se ponekad javljao prethodnih godina - sada je nedostupan. Poslali smo i poruku da zna da smo ga zvali kada postane dostupan, odnosno kada verovatno ponovo uključi telefon, ukoliko ne dobije obaveštenje o propuštenom pozivu.

U Opštoj bolnici Loznica, gde je ortoped Bojanić zaposlen, a svojevremeno je bio i načelnik odeljenja ortopedije, nemaju zvaničan komentar na presudu.

- Pravosuđe radi svoj posao, a mi smo kao ustanova uradili sve što su od nas tražili. Da ne bi radio s pacijentima dok se ne završi sudski proces, doktor je stavljen na poslove statistike. Presuda je nepravosnažna i za sada ne bih ništa da komentarišem - kazao je direktor bolnice dr Milan Todorović za Kurir.

Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track