MERIDIAN ODMAH REAGOVAO: Mali Sava dobija harmoniku i ide na akademiju, nema prodaje porodične imovine!
Foto: Promo

MERIDIAN ODMAH REAGOVAO: Mali Sava dobija harmoniku i ide na akademiju, nema prodaje porodične imovine!

Društvo -

„Zahvaljujući Meridianu, Sava će moći da upiše muzičku akademiju“, izjavio je otac Radovan

Život piše romane, a dirljiva priča o Savi Zdrakoviću rekordnom brzinom je dobila svoj epilog. Talentovani dečak će zahvaljujući novoj harmonici, koju je obezbedila Meridianova Fondacije „Od srca sa ljubavlju“, moći da ostvari svoj dečački san!

Sava je učenik srednje muzičke skole "Stevan Mokranjac" iz Gračanice i jedan je od najvećih muzičkih talenata na harmonici, i to ne samo u Srbiji. Svoj put ka najvećim virtuozima ovog instrumenta započeo je 2015. godine, sa nepunih 10 godina, a podjednako zadivljujuće svira tradicionalne narodne melodije, klasičnu muziku i domaće i svetske pop hitove.

Kao što to biva sa svim pričama o genijalnim ljudima, i ova počinje sasvim slučajno. Rođen je u muzičkoj porodici, otac Radovan ranije je svirao gitaru, pa Sava prve muzičke korake pravi uz oca – muzičke taktove i note momentalno usvaja na harmonici, kao i svaki apsolutni sluhista.

O rezultatima koje ostvaruje na domaćim i međunarodnim takmičenjima domaća javnost već je upoznata – na kojem god da se pojavi, prva tri mesta gotovo da su „rezervisana“ - a priča o njegovom zadivljujućem talentu nedavno je još jednom prostrujala svim domaćim medijima.

Slediti svoje snove i raditi na talentu, svi znamo, traži međutm i ogromna materijalna odricanja. Da bi nastavio da razvija dar za muziku koji se retko sreće, paralelno sa redovnim školovanjem gde je odličan učenik, Sava svakog petka putuje u Niš na dodatne časove harmonike. Roditelji su se već odrekli svega kako bi svom sinu priuštili da se usavršava u onome što najviše voli, ali bez kupovine najsavremenije harmonike njegovo dalje muzičko školovanje i Savin veliki san – da zavšri muzičku akademiju – jednostavno nisu mogući.

Još jednom potvrđujući da ima sluha za talente na svim poljima – u oblasti sporta, nauke, umetnosti i kulture - Meridianova Fondacije „Od srca sa ljubavlju“ istog je časa reagovala i svojom donacijom omogućila da Sava dobije instrument kakav i dolikuje njegovom nesvakidašnjem talentu. Na taj način izbegnuto je da se problem prevaziđe rasprodajom i poslednjeg dela porodične imovine ili još gore – odustajanjem od daljeg muzičkog školovanja.

- Sava još od svoje devete godine svoje slobodno vreme svakodnevno provodi uz harmoniku i vežbanje sa profesorom. Ne postoji žanr koji nije u stanju da svira i dočara kao da ste na koncertu, samo što o tome nerado sam govori. Od srca hvala Meridianu na ovom poklonu jer zahvaljujući vama, Sava će moći da upiše muzičku akademiju za dve godine, ali već tokom ovog leta počinje pripreme za prijemni ispit. Zaista bi bio veliki greh da se ovakav talenat dalje ne razvija - reči su Savinog oca, Radovana Zdrakovića, nakon poziva kompanije Meridian koja je odlučila da novom harmonikom usreći porodicu Zdravković i pomogne Savi da ostvari svoj dečački san.

Meridianov program podrške kulturi

U periodu kada su kultura i umetnost bili u drugom plan zbog pandemije, Meridian fondacija započela je svoj ambiciozni program oživljavanja domaće kulturne scene. Umetnici spadaju u još jednu ugroženu grupu koji su u protekle tri godine u najvećem delu bili sprečeni da rade ono u čemu su najbolji. Tako je ova kompanija novčano podržala i Zadužbinu Ilije M. Kolarca, čiji su koncerti klasične muzike, predavanja i učenje stranih jezika od posebnog nacionalnog značaja u razvoju društva znanja, kulture i umetnosti.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track