11:33

EVO KADA OBJAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA PRERASTAJU U KRIVIČNO DELO Advokat Gvozdenac naglasio KOLIKE SU KAZNE PRETNJE

ovo je važno da znate

EVO KADA OBJAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA PRERASTAJU U KRIVIČNO DELO Advokat Gvozdenac naglasio KOLIKE SU KAZNE PRETNJE (VIDEO)

Društvo -

Kada komentari ili objave na društvenim mrežama prerastaju u krivično delo i kako sajber nasilnicima stati na put? Koliko je zapravo pouzdan elektronski trag i kako se dokazuju takva krivična dela?

It akademija, Društvene Mreže
foto: Promo

I to nije sve. Nije retka praksa, da objavljivanje nečije privatnosti na internetu služi nekima i kao izvor zarade.

Ivan Gvozdenac
foto: Kurir televizija

Kako se zaštititi od krivičnih dela na društvenim mrežama i šta sve predstavlja krivično delo na internetu, pokušao je da odgovori, na Kurir televiziu u emisiji Puls Srbiji, advokat Ivan Gvozdenac.

- Mi smo analogni ljudi u digitalnom vremenu. Ne postoji razlika između toga da li učinite krivično delo na Internetu ili učinite krivično delo u stavrnom životu. Kod nas je obrazovano Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal koje bi trebalo da procesuira svih dela koja su uzvršena putem društvenih mreža - rekao je advokat Gvozdenac i dodao šta se sve podrazumeva pod krivičnim delima na društvenim mrežama, odnosno na Internetu:

Ivan Gvozdenac
foto: Kurir televizija, Shutterstock

- Mislim da bi trebalo da Tužilapštvo za visoko-tehnološki kriminal trebalo da ima zamenika u svakom Osnovnom javnom tužilaštvu. Onda bi neko mogao ko doživi nasilje na Internetu, odnosno putem društvenih mreža, da se obrati Osnovnom javnom tužilaštvu. Ta krivična dela su proganjanje, ili ugrožavanje sigurbnosti, kada neko nekome preti, i da to bude stvarna pretnja, sa dodatkom da nijedna pretnja ne može da bude benigna. Krivični zakonik ne razdvaja pretnju u tom smislu, da li je ona preko društvenih mreža, ili u stvarnom životu.

Ivan Gvozdenac
foto: Kurir televizija

A evo i kakve su kazne za činjenje ovakvih krivičnih dela.

- Nema razlike u odnosu na stvarni život. Samo je sredstvo drugačije. Kod krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti kazna je do jedne godine zatvora - rekao je Gvozdenac.

Ceo video gostovanja advokata Ivana Gvozdenca moete pogledati ISPOD:

11:33

EVO KADA OBJAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA PRERASTAJU U KRIVIČNO DELO Advokat Gvozdenac naglasio KOLIKE SU KAZNE PRETNJE

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:34

OVU GREŠKU RODITELJI UVEK PRAVE! Slikaju decu i kače ih na društvene mreže A EVO GDE TE FOTOGRAFIJE ZAVRŠAVAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track